de Europese Unie wordt vaak gezien als een kosmopolitische afwijzing van gewelddadig nationalisme. Toch heeft het idee van Europa een lange, problematische geschiedenis – in de middeleeuwen was het synoniem met het christendom; In de moderne tijd werd het geassocieerd met 'witheid'.
Hans Kundnani ontmaskert de eu als een vehikel voor imperiale amnesie. Verhalen over Europese integratie benadrukken de lessen van oorlog en de Holocaust, maar niet de lessen van de koloniale geschiedenis. De eu gaat net zo goed over macht als over vrede – en burgerlijke ideeën over Europa worden verdrongen door etnische en culturele ideeën. Sinds de vluchtelingencrisis van 2015 is witheid nog centraler geworden in de Europese identiteit – een verontrustende nieuwe wending in europa's lange beschavingsproject. Het is tijd om de relatie tussen ideeën over Europa en ideeën over ras onder ogen te zien. Mehreen Khan, economieredacteur van The Times, zal deelnemen aan het gesprek en haar expertise inbrengen om andere dimensies van dit belangrijke onderwerp te verkennen. Ga met ons mee voor een boeiend gesprek.
__________________________________________________________
OVER Hans Kundnani is associate fellow en voormalig programmadirecteur Europa bij Chatham House, en de auteur van "Utopia or Auschwitz"; "De paradox van de Duitse macht"; en "Eurowhiteness". Hans schrijft regelmatig voor onder andere The Observer, The Guardian, The New Statesman en Foreign Affairs.
Mehreen Khan is economieredacteur van The Times in Londen en voormalig correspondent in Brussel voor de Financial Times tussen 2017 en 2022. Mehreen schrijft over internationale economie en heeft de Eu-Instellingen behandeld.