Fort van Breendonk

 
In 1947 werd de wet aangenomen tot oprichting van het Nationaal Museum van Fort Breendonk. Hoewel slechts een deel van de Belgische politieke gevangenen Breendonk kende, moet de majesteit van de site, het Danteske aspect ervan, in de geest van de wetgever, het symbool vormen dat de herinnering aan het lijden, de martelingen en de dood van zo velen bestendigt. Belgische patriotten.

Breendonk, hoewel klein in vergelijking met andere, was een echt concentratiekamp waar de instrumenten van de nazi-barbarij tot het uiterste werden ingezet.

In 2003 werd een grondige herziening van het M morial essentieel om onze boodschap zo effectief mogelijk over te brengen. De doelstellingen waren duidelijk: enerzijds om de historische realiteit van de druk, de chronologie en de slachtoffers ervan vast te stellen, terwijl de specificiteit van raciale en politieke vervolging duidelijk werd vastgesteld en, anderzijds, door Breendonk, een instrument voor reflectie , discussie en onderwijs toepasbaar in de huidige politieke en sociale context. De twintigste eeuw getuigt voldoende van het feit dat, onder impuls van politieke of nationalistische ideologieŽn en religieus fanatisme, vaak smerige belangen verborgen, massa's burgers die niet in staat waren de stroom te beheersen die hen voerde tussen u en d chir s.

De Morial is daarom een meesterlijke cursus geschiedenis, maar ook een hulpmiddel dat voor iedereen beschikbaar is om de logische sequenties, de verschillende verschuivingen die tot totalitarisme en de kampen leiden, te begrijpen.

Het laat toe parallellen te trekken tussen historische situaties die de wereld in koor nooit meer heeft uitgeroepen! en wereldnieuws waar dezelfde motiverende en propagandistische bronnen worden gebruikt om meningen te manipuleren en deze op de donkere paden van extremisme te brengen.

Zijn rol in het onderwijs, burgerschap, staat daarom voorop.

Brandstraat 57
2830 Willebroek
Elk type publiek

Maandag: van 9:30 tot 17:30
Dinsdag: van 9:30 tot 17:30
Woensdag: van 9:30 tot 17:30
Donderdag: van 9:30 tot 17:30
Vrijdag: van 9:30 tot 17:30
Zaterdag: van 9:30 tot 17:30
Zondag: van 9:30 tot 17:30

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

De Wit
(Mechelen)
Speelgoedmuseum
(Mechelen)
Museum voor de Oudere Technieken
(Grimbergen)
Bunker Museum Antwerpen
(Wilrijk)
5de editie kunstenparcours Coup de Ville in het teken van sport
(Van 13 april tot 19 mei - Sint-Niklaas)