Fort Barchon

Tentoonstellingen Fort Barchon
In 1888 gebouwd, naar de plannen van Biralmont was het fort van Barchon, samen met Pontisse, het meest noordelijke gelegen. Op 8 augustus 1914 zou het zich als eerste overgeven, naar aanleiding van problemen van de bevelvoering en het dreigende verstikkingsgevaar van het garnizoen na slechts enkele uren vechten.

In 1940 zou de tegenstand véél hardnekkiger zijn. Het fort gaf zich pas op 18 mei over nadat de commandant alles had laten vernietigen wat voor de vijand van enig nut had kunnen zijn. Van 10 tot 18 mei hield het fort niet op de vijand talrijke slagen toe te dienen, die reageerde door het fort met zwaar geschut en Stuka-bommenwerpers te bestoken. Tijdens het bezoek aan het fort van Barchon zal de bezoeker vooral twee elementen opmerken. Ten eerste kan men de evolutie van de militaire bouwkunst vanaf eind 19de eeuw goed volgen. Men kan zien hoe en waarom de verbouwingen tussen de twee oorlogen werden gedaan en men van oud nieuw wilde maken. Daarna kan men, zoals in Battice, zien in de zaal van commandant dat verschillende frexco's en decoraties van soldaten de muren versieren.
Bovendien is een van de bijzonderheden van het fort dat het nog een intacte luchttoren heeft: dit is de enige die men kan bezichtigen. Via die toren loopt men het fort uit. Het bezoek wordt voorafgegaan door een audiovisuele presentatie waarmee wordt herinnert dat als al deze versterkte bouwwerken eens zullen verdwijnen, de grote principes van onze beschaving onsterfelijk zijn.

De data van de maandelijkse rondleidingen evenals andere evenementen die in het Fort plaatsvinden zijn terug te vinden op de website
www.fortbarchon.be
Fort
Rue du Fort
4671 Barchon
013/675086 - Reserveren is aangeraden
Elk type publiek


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Rondleiding door de mijn
(Blegny)
Museum van het Waalse leven
(Luik)
Motorfiets Expo
(Van 4 juli 2020 tot 4 april 2021 - Luik)
Boog oforum
(Luik)
Animatie - Ontdek de smederij met Samuel
(Van 1e september 2020 tot 31 december 2021 - Liège)