Stadhuis

 
Tentoonstellingen Stadhuis
Eťn van de oudste stadhuizen van de Nederlanden
De monumentale gevel van dit gebouw verraadt meteen het belang ervan. De eerste steen werd gelegd in 1376 en daarmee is dit stadhuis ťťn van de oudste van de Nederlanden. De bouw duurde tot 1421. Het gebouw inspireerde bouwmeesters van de stadhuizen in Brussel, Gent, Leuven en Oudenaarde en had een grote invloed op de gotische burgerlijke bouwstijl in de stad.

Via een monumentale trap bereik je de gotische zaal op de eerste verdieping, waar spectaculaire muurschilderingen uit het begin van de 20e eeuw de Brugse geschiedenis in beeld brengen. Kijk omhoog en ontdek een magnifiek, kleurrijk gewelf.

In de historische zaal daarnaast ontdek je de geschiedenis van Brugge en de zee. Dat onderwerp is niet toevallig gekozen. Brugge dankt haar welvaart en rijkdom namelijk aan de verbinding met de Noordzee. Al liep de relatie met de zee soms behoorlijk woelig. Eeuwenlang heeft de stad moeten vechten. Om zichzelf te beschermen tegen het water, of juist om de verbinding met de zee open te houden. Dankzij een Augmented Reality-maquette en verschillende archeologische en kunstobjecten komt de geschiedenis tot leven. De maquette met Ar-Projectie is gebaseerd op jarenlang archeologisch onderzoek van de Ugent en kwam tot stand in samenwerking met Westtoer en Timescope.

Op de benedenverdieping sta je oog in oog met levensgrote portretten van voormalige machtshebbers: burgemeesters, koningen, keizers en zelfs Napoleon. Je krijgt ook zicht op de evolutie van de Burg, het plein voor het stadhuis, ooit het burgerlijke en religieuze bestuurscentrum van de stad.

Vandaag
Ook vandaag klopt hier het politieke hart van de stad. De Brugse gemeenteraad komt nog maandelijks samen in de Gotische Zaal. In dit indrukwekkende decor beloven ook honderden verliefde koppels elkaar eeuwige trouw.
Tijdens deze huwelijksceremoniŽn worden bezoekers niet toegelaten.

In het weekend geeft een ticket voor het Stadhuis ook toegang tot het Brugse Vrije. Koop je ticket voor het Stadhuis en bezoek beide locaties.
Stadhuis
Burg 12
8000 Brugge
8,00 euro
Elk type publiek
Musea Brugge (09/05/2024)

Maandag: van 9:30 tot 17:00
Dinsdag: van 9:30 tot 17:00
Woensdag: van 9:30 tot 17:00
Donderdag: van 9:30 tot 17:00
Vrijdag: van 9:30 tot 17:00
Zaterdag: van 9:30 tot 17:00
Zondag: van 9:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!