Programmatie van de kathedraalconcerten 2012 onthuld…

De concerten van de kathedraal van Brussel, gestart in 1959, bieden aan het Belgisch publiek en aan de toeristen een cyclus van orgelconcerten en vocale muziek. De concerten vinden plaats op dinsdag om ur tijdens de maanden juli en augustus. Het laatste concert wordt georganiseerd rond Sint-Michiel, de patroonheilige van de Stad Brussel. Om de 50ste verjaardag van de status van kathedraal te vieren (de kathedraal was een collegiale kerk tot in 196ordt een gratis concert aangeboden op donderdag eptember om ur, met het werk “Tota pulchra est” van Jean-Pierre Deleuze.

Juli

3 juli Openingsconcert “Barok”

Het vocaal ensemble “Currende” onder leiding van Erik Van Nevel, wordt begeleid door Bart Jacobs, één van de twee nieuwe organisten-titularis van de kathedraal. Het concert, onder de titel "The Sweelinck heritage", zal gewijd zijn aan J. P. Sweelinck, de vader van de Europese polyfone muziek, en de orgelcomponisten die hem inspireerden zoals D. Buxtehude en J. S. Bach.

10 juli “Franse romantiek”

Sophie-Veronique Choplin Cauchefer (F), titularis van het mythische orgel van Widor in de Saint- Sulpice van Parijs, speelt muziek van César Franck, Eugène Gigout en de “Suite Gothique” van Léon Boëllmann, die 150 jaar geleden geboren werd. Zij besluit met een improvisatie.

17 juli “J. S. Bach concert”

Thomas Berning (D), laureaat van het Silbermann orgelconcours te Freiberg (het mekka van organisten gespecialiseerd in barok), zal ons een recital aanbieden met vier Toccata’s en Fuga’s van Bach. Een schitterend vuurwerk in het vooruitzicht !

uli “Concert voor kinderen”

Xavier Deprez en Bart Jacobs, de twee organisten-titularis, brengen een orgelconcert speciaal voor kinderen, om 13u30 (NL) en om 14u30 (F). Zij brengen o.a. een muzikale voorstelling van het Bijbelse verhaal van David en Goliath, op muziek gezet door Johann Kuhnau, de voorganger van J S. Bach in Leipzig.

uli “Zang, dans en impressionistisch orgel”

Pauline Claes, mezzo-sopraan, Romain Dayez, bariton, twee jonge opkomende zangers en Xavier Deprez (B), de andere organist-titularis van de kathedraal, kozen voor muziek van M. Duruflé, leerling van Paul Dukas en één der laatste componisten van de Frans symfonische orgelschool,. Deze uitzonderlijke muziek wordt gecombineerd met dans door Valériane Michelini, Federica Giovanforte en Steven Hervouet in een choreografie van Ghislain Grellier (F)

31 juli “Het Orgel als orkest”(1)

Reitze Smits (NL), leraar orgel aan het het Lemmensinstituut, maakte een selectie van muziek van Francis Poulenc, Eric Satie en Darius Milhaud, die hij arrangeerde voor orgel. Met zijn vier klavieren, 63 registers en zijn directe en lumineuze klank, zal het orgel van de kathedraal de bruisende kant illustreren uit het Franse repertoire van begin e eeuw.

Augustus

7 augustus “Het orgel als orkest” (r />
Etienne Walhain (B), organist-titularus van de kathedraal van Doornik brengt ons de “Schilderijententoonstelling” van Modest Moussorgsky, en het symfonisch gedicht “Orpheus” van Franz Liszt.

14 augustus “Orgelmuziek uit de Notre-Dame van Parijs”

Ignace Michiels (B), organist-titularis van de kathedraal van Brugge, dompelt ons onder in de klankrijke wereld van Louis Vierne, organist van de Notre-Dame van Parijs, en mziek van Gaston Litaize.

ugustus “Het neo-klassieke orgel”

Ben Van Nespen (B), winnaar van het orgelconcours Musica Antique Brugge presenteert ons een programma met componisten uit de e eeuw die geïnspireerd werden door oude muziek, zoals Jehan Alain, wiens honderdste verjaardag we vorig jaar vierden en zijn tijdgenoot Hugo Distler. Hij zal eindigen met een minimalistisch werk van de Nederlandse componist Jan Welmers.

ugustus “Duitse barok”

Manuel Tomadin (I), laureaat van het orgelconcours Echo (European Cities of Historical Organs) en het prestigieuze concours Alkmaar (NL), besluit deze orgelconcert cyclus met een keuze uit orgelmuziek van Fr. Tunder, G. Böhm, M. Weckmann en J. S. Bach.
Waar:
Kathedraal van Brussel
Parvis Sainte Gudule
1000 Brussel
Telefoonnummer:
02 217.83.45
Tarief:
Toegangsprijs: 8,00 / 12,00 EUR,
Publiek:
Vanaf 10 jaar
Open:
20 uur


Dinsdag om 20:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.