Tentoonstelling Van voor Teniers tot na Ensor

Collectie Noordbrabants Museum te gast

Weinig stedenbanden doorstaan zeven en een halve eeuw woelige geschiedenis. Tussen Leuven en ’s-Hertogenbosch bestaat sinds 750 jaar wél een hechte jumelage die in wordt gevierd. Het mag een gelukkig toeval genoemd worden dat het Noordbrabants Museum, net tijdens dat feestjaar, gesloten is voor een ingrijpende metamorfose. In december heropent het immers in een geheel vernieuwd museumkwartier waartoe ook het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch zal behoren. De collectiestukken worden tijdens de werkzaamheden in tijdelijke depots en in andere musea ondergebracht, waaronder ook in M.

Deze tentoonstelling biedt een dwarsdoorsnede doorheen de collectie van Den Bosch en beslaat de periode van de late 15e eeuw tot midden e eeuw. Ruim vóór Teniers en ruim na Ensor dus. De topwerken uit het Noordbrabants Museum worden getoond in confrontatie met enkele zorgvuldig geselecteerde kunstwerken uit de M-collectie. Het verhaal van het oude hertogdom Brabant, waartoe zowel Leuven als Den Bosch behoorden en dat ook in de M-collectie een bindmiddel is, krijgt hierdoor een nieuwe dimensie.

Navolgers van Bosch, Rubens en Van Dijck staan zij aan zij met schilders zoals Constant Permeke, Edgard Tytgat, James Ensor en Jan Sluijters. Onder meer prachtig laatgotisch beeldsnijwerk, unieke historische stadsgezichten, bloemstillevens en jaargetijden geven een mooi overzicht van kunst uit de late vijftiende eeuw tot het midden van de twintigste eeuw. De kunstwerken zijn gedurende een half jaar exclusief in M te bewonderen.
Waar:
M-Museum
Leopold Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Telefoonnummer:
016 27 29 29 - Reserveren is niet nodig
Tarief:
Individuele bezoekers: 9 euro; -26 jarigen: 5 euro; 13-18 jarigen: 3 euro; -13 jarigen: gratis
Publiek:
Elk type publiek
Internet:
http://www.mleuven.be/oude-kunst/van-voor-teniers-tot-na-ens


Maandag : van 11:00 tot 18:00
Dinsdag : van 11:00 tot 18:00
Donderdag : van 11:00 tot 22:00
Vrijdag : van 11:00 tot 18:00
Zaterdag : van 11:00 tot 18:00
Zondag : van 11:00 tot 18:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.