Le Salon des censurés

In september koos Atelier 34zero Muzeum voor originaliteit door in zijn tuin een reproductie van de fotografische enscenering 'pissing in Mouth', gemaakt in door de Amerikaanse kunstenaar Keith Boadwee, te installeren. De Angelsaksische puriteinse geest heeft zijn weg gemaakt in de meanders van de noordelijke wijken van Brussel. Dit werk, evenals een paar anderen voordien (denk in het bijzonder aan de verontwaardiging veroorzaakt door de bipolaire perversie van Pascal Bernier in ), werden verplicht wegehaald als gevolg van hevige protesten van de lokale bewoners.

Dit was niet de eerste keer dat de Atelier 34zero Muzeum leed onder censuur, zeker zacht maar toch verontrustend, opgelegd door een deel van de lokale bevolking met door een gebrek aan humor en nieuwsgierigheid het publieke debat verlammen. Geconfronteerd zijnde met dergelijke situaties, heeft Atelier 34zero Muzeum ervoor gekozen om zich aan te passen.

Het eerste doel van een onafhankelijke culturele instelling zoals Atelier 34zero Muzeum is om kunstwerken te tonen. Het was deze imperatief die aan de oorsprong lag van dit openbare kunstproject Reclame voor een kunstwerk die voortaan nu ook binnen de muren van het artistieke centrum zal worden geïnstalleerd. Sterker nog, in aanvulling op de spandoeken die in de tuin geïnstalleerd zijn, stelt Atelier 34zero Muzeum voor om de reproducties die beoordeeld werden te "cassant" te zijn door de conservatieve vleugel van de Jetse bevolking - en dat om een nieuwe uitbarsting van beledigende kritiek te vermijden.

Dit Salon des censurés - een onverholen verwijzing naar de beroemde Salon des refusés gestart in Parijs in 1863 door een aantal dissidente schilders (Édouard Manet, Antoine Chintreuil, Camille Pissaro), en mede mogelijk gemaakt door de tussenkomst van Napoleon Iii, zal plaatsvinden gedurende drie maanden in de grote zaal van het museum.. Het is dan ook belangrijk erop te wijzen dat dit project van monumentalisering van het type Social Art, die het mogelijk maakt de werken te laten bestaan in de openbare ruimte, gerealiseerd is met weinig financiële middelen.

Bovendien zal deze 'indoor' lay-out gepaard gaan met de tentoonstelling van een deel van de persoonlijke eclectische collectie van Atelier 34zero Muzeum.

Tot slot, om op humoristische wijze te reageren op het chauvinisme dat meer en meer onze hedendaagse samenlevingen beïnvloedt, stelt Atelier 34zero Muzeum u voor om, bij deze gelegenheid, een werk van Keith Boadwee, afgedrukt op canvas met als thema de Amerikaanse vlag te ontdekken!
Waar :
Atelier 34zero Muzeum
Rivierendreef, 334
1090 Jette
Telefoonnummer :
02/428 33 06
Tarief :
5 euros
Publiek :
Vanaf 6 jaar
Internet :
http://www.atelier34zero.be
accessibility

Maandag: van 12:00 tot 19:00
Dinsdag: van 12:00 tot 19:00
Woensdag: van 12:00 tot 19:00
Donderdag: van 12:00 tot 19:00
Vrijdag: van 12:00 tot 19:00
Zaterdag: van 12:00 tot 19:00
Zondag: van 12:00 tot 19:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Bezoek expo op een pony
( 22 september - Jette)
Waterpretpark Océade
(Laken)
Festival Cultures Maison #8
(Van 21 tot 23 september - Molenbeek-Saint-Jean)
Korte en lange rondvaarten in Brussel
(Brussel)
Circulaire Groendreefmarkt
(Van 7 juni 2017 tot 2 januari 2019 - Sint-Agatha-Berchem)