Museum & Tuinen van Buuren

Het Huis:

Bankier-mecenas David van Buuren kocht in 1928 de villa aan. Aan de buitenkant is het huis architecturaal gebouwd in typische Amsterdamse stijl. De binnenhuisdecoratie vormt een uniek "Art Deco"-geheel, aangebracht door Belgische, Franse en Nederlandse binnenhuisdecorateurs. Het echtpaar van Buuren heeft de villa omgebouwd tot een "levend museum". Zeldzaam meubilair, tapijten, glasramen, beeldhouwwerken en schilderijen van internationale meesters bevinden zich nog steeds op hun oorspronkelijke plaats, in de intimiteit van een huis vol herinneringen. In overeenstemming met de laatste wilbeschikking van Alice van Buuren werd in 1975 dit privé-huis een museum.

De Tuinen:

Waren in 1924 de tuinen slechts 26 aren groot, nu strekken ze zich over 1,5 hectaren. De tuin, die Jules Buyssens ontwierp, vertoont in grote mate eenheid van stijl en van tijdperk met het Art Deco huis. Alice gaf 45 jaar later opdracht aan René Pechère om de nieuwe tuinen te ontwerpen, als verdere aanvulling van de villa. Na volledige afwerking is de tuin onder te verdelen in de "pittoreske tuin", het "Labyrint" en de " Tuin van het Hart ". De " Pittoreske tuin" is een "gewone" tuin, met een geometrisch opgebouwde rozentuin, die doet herinneren aan de rechtlijnigheid van Art Deco. Het geheel vormt een groen schrijn in het hart van Brussel, dat gans het jaar door kan worden bezocht.

De Kunstwerken:

De verzameling van schilderijen overspant vijf eeuwen schilderkunst : Vlaamse en Italiaanse meesters van de 15de tot de 19de eeuw, waaronder olieverfschilderijen van de twee zonen van P.Bruegel, de School van Rembrandt, verder Guardi, Fantin-Latour, Ensor en Van Gogh. Uit de 20ste eeuw Signac, Van Dongen, Foujita, Ernst en de Belgische School met Permeke, R. Wouters, G. Desmet en anderen. D. van Buuren was de enige mecenas van G. van de Woestijne, voorloper van het surrealisme. In de villa bevinden zich 32 van zijn schilderijen.De grootste musea ter wereld werden bedacht met schenkingen van David van Buuren, die persoonlijk kunstenaars, conservators, expers en handelaars kende.

Museum en tuinen:
volwassen 10€, senior 8€, student 5€, kinderen tot 12 j. oud gratis

Tuinen alleen
volwassen 5€, senior 4€, student 2,5€ kinderen tot 12 jaar oud gratis


Waar :
Museum & Tuinen van Buuren
41 Léo Erreralaan 1180 - Brussel
1180 Uccle
Telefoonnummer :
02 343 48 51 - Reserveren is aangeraden
Tarief :
Van gratis tot 10€.
Publiek :
Elk type publiek
Internet :
http://www.museumvanbuuren.com


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Museum voor Hedendaagse Kunst - Allende Zaal
(Ixelles)
Museum of Erotics and Mythology Mem
(Brussel)
Bruegel. Unseen Masterpieces
(Van 16 maart 2016 tot 16 maart 2020 - Brussel)
Expo De Groote Oorlog voorbij: 1918-1928
(Van 21 september 2018 tot 22 september 2019 - Bruxelles)
Belgisch museum van de Vrijmetselarij, permanent tentoostelling
(Brussel)