Start de waarschuwing. Rachel Carson en andere schildwachten van ecologie

Onder een regering die onterecht opsluit, heeft de rechtvaardige zijn plaats in de gevangenis. (Henry David Thoreau)

De afgelopen jaren zijn verschillende schandalen onderwerp van wereldwijde media-aandacht geweest: Julian Assange en Wikileaks, Edward Snowden en de Nsa, Chelsea Manning en het Amerikaanse leger. Zoveel klokkenluiders en klokkenluiders die licht hebben geworpen op de disfuncties van onze controlerende, industriŽle en geglobaliseerde samenlevingen.

Geconfronteerd met de verschijnselen van algemene vernietiging van de gezondheid van menselijke en niet-menselijke levende wezens, is het luiden van de klok een effectieve tactiek, waarbij de macht van de media wordt gebruikt tegen de gevestigde orde. Toch is het precies hetzelfde fenomeen van veroordelingen dat we aantreffen bij de verschillende oorsprongen van de politieke ecologie.

De edities Maison du Livre en Wildproject bundelen hun krachten om door hun catalogus te bladeren en u een reis te bieden langs de historische schildwachten van de ecologie.

*

In 196mper zestig jaar geleden, publiceerde Rachel Carson (een zeebioloog uit de Verenigde Staten) Silent Spring, een boek met planetaire gevolgen. Ze was de eerste die het schandaal aankondigde van pesticiden, afval uit de Tweede Wereldoorlog dat de hele voedselketen besmette en de voorwaarden schiep voor een echte biocide. Ddt wordt twee jaar na de publicatie van zijn boek verboden in de Verenigde Staten.

Aan zijn zijde zullen Vandana Shiva (Indiase co-minister), Daniel Pauly (Frans-Canadese klokkenluider van wereldwijde overbevissing) en Tanaka Shozo (Japanse verdediger van rivieren) een galerij samenstellen met portretten van milieuwachten. Een uitnodiging om de geschiedenis van de ecologie te volgen vanuit het oogpunt van deze politieke strijd die de gezondheid van de aarde verdedigen.

Wildproject exposeert in het Maison du Livre in Brussel

Wildproject, opgericht in , is een onafhankelijke uitgeverij gespecialiseerd in ecologie en gevestigd in Marseille.

Wildproject, gebaseerd op ecologisch denken, essays over koloniale ecologie, gesitueerde verhalen en zakboeken, verkent formats en manieren van zeggen om een steeds dringender wordende vraag te beantwoorden: hoe samenlevingen te reorganiseren? het voortdurende uitsterven van het leven op aarde?

Van filosofische revoluties tot politieke strijd: de evolutie van het huis getuigt van een decennium van redactioneel bruisen en de hybridisatie van kwesties. Na in de voorhoede te hebben gestaan van ecologisch denken, wil Wildproject nu bijdragen aan de implementatie ervan.

*

Reproducties van insecten vervormd door nucleaire straling, documentaire screening, objecten en andere emblematische accenten op ecologische kwesties zullen deze tentoonstelling vermengen. Het schrijven van workshops en rondleidingen zal een meer volledige onderdompeling in dit historische continuŁm van ecologische strijd mogelijk maken.
La Maison du Livre
Rue de Rome 28
1060 Sint-Gillis
Gratis
Elk type publiek

Dinsdag: van 12:00 tot 14:00
Woensdag: van 14:00 tot 19:00
Zaterdag: van 10:00 tot 13:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Constant_V: de Splint kaarten
(Van 1e december 2022 tot 22 januari 2023 - Sint-Gillis)
Tentoonstelling: De jaren 70
(Van 4 november 2022 tot 24 november 2023 - Sint-Gillis)
Bezoek aan het museum
(Van 3 tot 18 december - Sint-Gillis)
Utopia, hedendaagse citadel
(Van 22 november 2022 tot 31 januari 2023 - Anderlecht)
Experience.brussels, (her) ontdek Brussel
()