1940-1945 - Nijvel onder bezetting

 
De tentoonstelling beschrijft in detail de vijf jaar Duitse bezetting. Het brengt de uitdagingen tot leven waar onze medeburgers mee te maken kregen om zo goed mogelijk te overleven, maar ook om zich te bevrijden van de bewoners.
Ter inleiding worden de invasie van 1940 en het brute bombardement op het hart van Nijvel in herinnering gebracht. De geallieerden gaven zich over en vervolgens woedde er een totale oorlog over de hele wereld. De tentoonstelling illustreert de grote veldslagen die de inwoners van Nivell hebben gadegeslagen, bezorgd over de overwinningen van Duitsland en vervolgens vol hoop toen de geallieerden in 1942 op weg gingen naar de herovering.
Vervolgens begint het hart van de tentoonstelling met de installatie van de Duitse autoriteiten in onze stad. Ze bezetten de huizen aan het centrale plein, de scholen en vele andere plaatsen. Vorderingen en bevelen waren hun bestuursinstrumenten.
Je beleeft in detail de eerste uitdaging van de Nivellois, waarbij ze zichzelf voedden, evenals de weinige afleiding die muziek, film en andere shows hen boden. Ze dachten ook aan de luizen en de kinderen die gevangen zaten in Duitsland.
Vervolgens illustreert de tentoonstelling de spanning die medio 1942 toenam. De bezetters versterkten hun macht, huurden collaborateurs in en legden de verplichte arbeidsdienst in Duitsland op. De Nivellois reageerden met steeds talrijkere anti-Duitse daden. Gewapend verzet ontwikkelde zich in Nijvel. Hele families uit Nijvel raakten erbij betrokken. En deze situatie werd zeer conflicterend met deportaties en doodvonnissen.
Uiteindelijk landden de geallieerden op 6 juni 1944. Na de Slag om Normandië stormden ze richting België. De tweede Amerikaanse pantserdivisie trok op 2 september de eerste binnen, nabij Bergen. Alle ogen in Nijvel waren gericht op de rue de Mons. De bevrijding was op komst.
Meer dan 250 historische foto's, vergezeld van commentaar, brengen deze jaren van bezetting tot leven.
Hôtel de Ville - Salle Des Mariages
Place Albert 1er, 2
1400 Nijvel
Gratis
Vanaf 3 jaar

Zaterdag: van 10:00 tot 17:00
Zondag: van 10:00 tot 17:00

Van 4 mei tot 2 juni

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

De Mus e gezien door kinderen
(Van 30 april tot 31 mei - Nijvel)
Beeldmuren van schrijvers
(Van 2 februari tot 19 mei - Louvain-La-Neuve)
Bedacht! 100 jaar internationaal surrealisme.
(Van 21 februari tot 21 juli - Brussel)
Krokusvakantie
(Van 27 april tot 12 mei - Brussel)
Tentoonstelling: Vrouwen en geschiedenis
(Van 4 mei tot 28 juli - Jemeppe-sur-Sambre)