Wijndocenten en Sommeliers Conseil, Ingrid Hogie en Edwin Vandroemme starten 10 maal per jaar een nieuwe basiscursus wijndegustatie op.
In 6 aangename avonden leer je aan de hand van 50 wijnen en een professionele begeleiding de kunst van het wijndegusteren.
Doelgroep: beginnende wijnliefhebbers, geen voorkennis vereist.
Volledig onafhankelijk van wijnhandelaars – geen wijnaankoop mogelijk.
Wat houden deze zes avonden in:
Les 1: Degustatietechnieken deel 1: algemene structuur - uitzicht - neusaroma's: we leren terug geuren beschrijven aan de hand van professionele Le Nez- of Arsan-wijngeurenflesjes. We proeven en bespreken samen 8 typische wijnen met heel uiteenlopende geuren.
Les egustatietechnieken deel orte herhaling les 1 + mondaroma's en mondstructuur aan de hand van referentiesmaken – conclusie van een wijnbespreking – typische wijntermen. We proeven en bespreken samen 9 typische wijnen met heel uiteenlopende smaken.
Les 3: We bespreken de verschillende vinificatiemethodes van witte wijnen en stellen de meest edele witte druivenrassen en hun wijnen voor. We proeven en bespreken samen 8 typische witte wijnen uit verschillende landen.
Les 4: We bespreken de verschillende vinificatiemethodes van rosé en rode wijnen en stellen de meest edele rode druivenrassen en hun wijnen voor. We proeven en bespreken samen 8 typische rode wijnen uit verschillende landen.
Les 5: Wat zijn de kwaliteitsfactoren van wijn ? Aan de hand van een film en een honderdtal foto's geven we je een inzicht in de complexe wereld van het wijnmaken. We proeven en bespreken samen 8 sterk uiteenlopende types wijnen, gemaakt met verschillende methodes.
Les 6: In een eerste deel bespreken we de verschillende productiemethodes van schuimwijnen en proeven we samen 5 mousserende wijnen waarbij dat dit onderscheid duidelijk wordt. In een tweede gedeelte proeven we, na wat interessante basistheorie over wijn en gerecht, een kleine selectie kazen met de daarbij passende 4 typische wijnen.