C cile Massart - Sarcofagen - Radioactief afval (FR)

Tentoonstellingen C cile Massart - Sarcofagen - Radioactief afval (FR)
Verdwenen in -30 voor Christus, laat de cultuur van het oude Egypte nog steeds vele mysteries achter, twee millennia na zijn uitsterven. Het zeer radioactieve afval dat de afgelopen decennia is geproduceerd en ondergronds is opgeslagen, zal honderdduizenden jaren nodig hebben om te worden afgebroken. Zich hiervan bewust, hoe kunnen we op een duurzame manier informatie over dit nieuwe landschap overbrengen? Al 25 jaar tracht het werk van C cile Massart deze vraag te beantwoorden. Met Sarcophagi stelt de kunstenaar voor om een nucleaire cultuur te creëren, levend, actief en gereactiveerd elke generatie om het geheugen te behouden en om de evolutie van menselijke culturen te overleven.

Om dit te doen, moet de informatie die afkomstig is van agentschappen voor nucleair beheer worden gediversifieerd in de media en verspreidingsmethoden. Hier krijgen alle kunstvormen hun belang en het is in dit idee dat de tentoonstelling in de Botanique tot stand komt, die archieven van nucleaire onderzoekscentra, tekeningen, schilderijen, foto's, video's samenbrengt. en faciliteiten. Op de openingsavond omringde de kunstenaar zich met verschillende experts - ingenieurs van NIRAS, Sck-Cen, filosofen, journalisten, kunstenaars, enz. - de fundamentele concepten van deze cultuur met het publiek delen.

In 2000, met het project Future Reality - Belgian Site in 2020, stelde C cile Massart de kwestie van de tijd ter sprake en uitte zij haar bezorgdheid over het beheer van laagradioactief afval in België. Vandaag, 20 jaar later, begint ONDRAF-NIRAS (Office National pour les D chets Radioactifs et les Matires Fissiles), Dessel, om de site te voltooien en de bouw van gebouwen te plannen om dit afval op te vangen in Oppervlakte. Via haar tentoonstelling in de Botanique nodigt C cile Massart je uit om je reflectie over de Belgische situatie en haar territorium te verdiepen.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling van C cile Massart in de Botanique verschijnen twee boeken: Sarcophagi - Radioactive Waste uitgegeven door La Lettre vol e et nucleo - over het werk van C cile Massart. 5 teksten en artikelen uit 1994 2018 geschreven door Aldo Guillaume Turin bij Artgo & Cie, Collection La question de la peinture.
Le Botanique
Rue Royale, 236
1210 Sint-Joost-ten-Node
02/218.37.32
VOLLEDIG TARIEF 6.5 - BOTACARTE 4.5 / GECOMBINEERD MUSEUM + GALERIJ 7.5 - BOTACARTE 5.5
Vanaf 16 jaar

Woensdag: van 12:00 tot 18:00
Donderdag: van 12:00 tot 18:00
Vrijdag: van 12:00 tot 18:00
Zaterdag: van 12:00 tot 18:00
Zondag: van 12:00 tot 18:00

Van 18 februari tot 25 aprilNieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Celine Cuvelier - Jetlag Dreams (FR)
(Van 18 februari tot 21 maart - Sint-Joost-ten-Node)
B jart-Brussel
(Brussel)
De ontdekkingsreiziger
(Van 2 januari tot 31 december - Brussel)
De verkenner
(Van 2 januari tot 31 december - Brussel)
Experience.brussels, (her) ontdek Brussel
(Brussel)