Expo Folon: sculpturen

 
In het kader van de e verjaardag van de Stichting Folon, de Abdij in samenwerking met een tweede cultureel centrum in Waals-Brabant, is de Stichting Folon verheugd een tentoonstelling te organiseren van een twintigtal monumentale en originele sculpturen van de internationaal vermaarde Belgische kunstenaar. , Jean-Michel Folon. De tentoonstelling weerspiegelt ook de publicatie van een prachtig kunstboek gewijd aan de sculpturen van de kunstenaar (Mercatorfonds).

Een prestigieus architectonisch monument

Het voorstel van de abdij om een twintigtal sculpturen te huisvesten, onder de meest roepende kunstenaars van de kunstenaar, sluit aan bij de dierbare traditie van Folon om zijn werken te confronteren met de schoonheid van een monumentale historische en architectonische plek en ze te zien handelen in overeenstemming met licht en seizoenen. De sculpturen worden hier geconfronteerd met de spiritualiteit van de oude stenen van de cisterciënzer site en met de kleuren van de herfst en winter.

Uitzonderlijke plekken voor monumentale sculpturen

Jean-Michel Folon (1934-), illustrator en schilder vanaf het begin, begon eind jaren tachtig met de beeldhouwkunst, als een tweede wind in zijn carrière. In 1995 vond zijn eerste tentoonstelling van monumentale sculpturen plaats op de Kleine Zavel in Brussel. Andere tentoonstellingen volgden op buitengewone plaatsen: op het kasteel van Seneffe in 1996, in het kleine Toscaanse stadje Pietrasanta in 1999, op het kasteel Saint-Georges in Lissabon in , in het Forte di Belvedere in Florence in . Er vonden enkele memorabele tentoonstellingen plaats. ook gehouden na het overlijden van de kunstenaar, zoals die in het regionale domein van Solvay Terhulpen in , of meer recent in Saint-Tropez in .

De kunstenaar Jean-Michel Folon

Of het nu door zijn affiches, zijn illustraties, zijn visuele animaties en zijn talrijke tentoonstellingen ging, Jean-Michel Folon (1934-) drukte wereldwijd een stempel op de collectieve verbeelding van het laatste derde deel van de eeuw. Humanist laat hij een figuratief en po tisch werk na, verankerd in traditionele technieken en dus atypisch in een artistiek panorama dat wordt gedomineerd door conceptuele kunst. Zijn universum, dat erg donker begon, evolueerde, na de grote strijd van de kunstenaar voor mensenrechten of milieubewustzijn, naar verzoening vanaf de jaren 80. In richtte hij de Folon Foundation in het park op. Solvay, Terhulpen, een museum dat zijn werk samenbrengt. In viert de Stichting haar arig bestaan.

Folons sculpturen, het hoogtepunt van zijn carrière

Het beeld klinkt op een bijzondere manier in het werk van Folon. Het wordt geregistreerd als een uitdaging, die waarin de kunstenaar zich resoluut lanceert in het tweede deel van zijn carrière. Folon heeft altijd stijlvolle objecten verzameld die hem inspireren, met als doel ze in soorten ready-mades te reanimeren.

In de loop van het decennium van 1990 begon de kunstenaar, aangemoedigd door zijn vriend C sar, resoluut aan beeldhouwkunst, soms monumentaal, hetzij in direct houtsnijwerk (hout, gips) of modelleer. Gekenmerkt door hun frontaliteit en hun lichamelijkheid, versterkt met meerdere patina's, putten zijn sculpturen uit de primitieve kunsten, van de Cycladen tot de Trusken, van Afrikaanse maskers tot Amerindische totems. Ze zijn grotendeels gericht op mensen en belichamen thema's die ooit grafisch werden behandeld en projecteren zo het universum van de kunstenaar in atypische en natuurlijke omgevingen: landschappen, tuinen, parken, galerijen.

Deze wandeling vindt zijn hoogtepunt op het strand van Knokke waar Folon in 1997 een bronzen figuur installeerde, eeuwig schaatsend bij de getijden (De zee, deze grote beeldhouwer).
Abbaye de Villers
Rue de l'Abbaye 55
1495 Villers-la-Ville
Volwassene 9 / Senior, student 7 / Kind (6-12 jaar) 4
Elk type publiek

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Sculptures in the City: Isaac Cordal
(Namen)
Tentoonstelling Aarde als spiegel van de ziel. Keramiek van Antoine de Vinck
(Van 14 april tot 26 mei - Kraainem)
Het Atomium. Ontdek het symbool van België!
(Van 28 juni 2023 tot 28 juni 2024 - Laken)
Beeldentuin
(Van 23 maart tot 27 oktober - Sint-Pieters-Kapelle)
Open deur - Atelier in beeld
(Van 27 tot 28 april - Lebbeke)