Expo 'Ook de afbreker bouwt op'

Vzw ’t Uilekot ging op zoek naar de sporen van verzet in de Denderstreek. Wij zochten naar koene ridders, weerstanders, dwarsliggers en mensen die in een bepaalde tijdsgeest hun mond durven opendoen.

Zo was in onze contreien het opperhoofd van de Nerviërs (Boduognat) actief tegen de overheerser Julius Caesar. Zijn hoofd ligt nu in een museum in Antwerpen, bij een andere Romeins sprekende heerser. Te midden van de Spaanse overheersing hielden ketters het been stijf en ging Jan De Lichte stelen om te overleven en uit te delen. Daens trok hier van leer, de eerste socialisten kwamen met de ‘fosttreinen’ aangewaaid uit Wallonië en bakten hun brood in coöperaties. In de jaren tachtig 80 waren we er als de kippen bij om tegen de raketten te betogen en autostrades als de A8 en de A9 te dwarsbomen of kernafval terug naar afzender te sturen. Kortom, de Denderstreek is een vooruitgeschoven post van gezond kritische denkers en doeners.

Aan de hand van 14 inhoudelijke uitgewerkte thema’s werd dit samengbracht in een expo die te bezichtigen is in de Tram van ’t Uilekot.

In oktober, november en december gaat de tentoonstelling op reis in de Denderstreek. Heb je als vereniging of cultureel centrum interesse om deze expo te gast te hebben op jouw eigen locatie of werk je graag samen om dit te organiseren ? Neem dan zeker contact op met de vzw 't Uilekot.

Deze expo is een initiatief van vzw ’t Uilekot met financiële steun van de Vlaamse Overheid en de medewerking van o.a. Amsab (Archief en Museum van de sociale Bewegingen), vzw Climaxi, Centrum voor Streekgeschiedenis Zottegem, Documentatie Centrum en Archief van de Communistische Beweging (DACOB) en verschillende individuen en vrijwilligers. Onze tentoonstelling is participatief. Jij kan ze zelf aanvullen met origineel materiaal (die je achteraf terug krijgt).
Waar :
't Uilekot
Groenlaan 39
9550 Herzele
Tarief :
Gratis
Publiek :
Elk type publiek
Internet :
http://uilekot.org
accessibility

Woensdag: van 10:00 tot 17:00
Donderdag: van 10:00 tot 17:00
Vrijdag: van 17:00 tot 20:00
Zaterdag: van 17:00 tot 20:00
Zondag: van 15:00 tot 20:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Archeocentrum Velzeke
(Velzeke-Ruddershove)
Le petit musée de la quatrième dimension
(Zarlardinge)
Bezoek het Kasteel van Laarne
(Van 28 juni tot 30 augustus - Laarne)
Dierkunde
(Gent)
Kris Martin | Exit
(Van 19 mei 2020 tot 3 januari 2021 - Gent)