Filmpremière: Dubbelmoord De Dood van Twee Grootvaders in 1944

Hugo Camps Zal de Film Inleiden.
korte samenvatting van de Film: Dubbelmoord, de dood van twee grootvaders in 1944
In deze documentaire film gaan einzonen op zoek naar het verleden van hun grootvaders. Deze grootvaders werden op het einde van de oorlog allebei doodgeschoten. De een was een verzetsman en de andere een collaborateur. Er zijn ook verschillende korte reconstructies over gebeurtenissen van tijdens de oorlog in deze documentaire verwerkt. Ook reconstructies over het laatste levensuur van de twee grootvaders.
Louis Horemans (geb. 19was een gewapend partizaan uit Beringen-Mijn, en was mijnwerker. Hij werd in het begin van 1944 gearresteerd en door de Gestapo opgesloten in Turnhout. In Hasselt werd hij berecht en naar Breendonk gevoerd, daar werd hij op 11 april 1944, samen met nog ndere kameraden, doodgeschoten. Hij was aar, gehuwd en vader van een zoontje dat hij nog niet gezien had.
Alexis van Geel (geb. 1890) was tijdens de bezetting arrondissementscommissaris in Tongeren. Op de laatste dag van de oorlog, 9 september 1944, werd hij samen met nog 4 andere vooraanstaande collaborateurs doodgeschoten op de binnenkoer van de Tongerse gevangenis. Hij was 54 jaar oud, gehuwd, had een zoon van n een dochter van 19 jaar.
Voor ons is van belang dat wij het contrast tussen beide partijen, verzet en collaboratie, in één film kunnen beklemtonen en duidelijk maken welk effect een en ander gehad heeft op de nazaten van beide hoofdpersonages. We proberen duidelijk te maken hoe het leven van de volgende generaties beïnvloed werd door deze gebeurtenis.
In de film wordt de oorlog binnen de oorlog (burgeroorlog: verzet-collaboratie) objectief bekeken.
De uiteindelijke bedoeling van deze film is aan de naoorlogse generatie (jeugd) proberen duidelijk te maken dat een oorlog steeds twee verliezers heeft en er enkel op papier een winnaar is.
Opbouw: Een gids begeleidt de kijker in de film om duiding te geven; ook historici en getuigen komen aan bod. Fotomateriaal, documenten en oude filmfragmenten zijn verwerkt in de film. Ook de reconstructies vormen een belangrijk onderdeel. De twee kleinzonen vormen de rode draad in de film; de opnamen met deze mensen gebeurden op verschillende locaties die te maken hadden met de geschiedenis van hun grootvaders. Bijvoorbeeld waar ze vroeger gewoond, gewerkt en geleefd hebben, en op plaatsen die hun leven een andere wending gegeven hebben. De twee kleinzonen krijgen de kans om voluit te vertellen wat hun familie geleden heeft en hoe ze deze gebeurtenis verwerkt hebben.
TICKETS Aan 7euro door storting op Be58 8601 0873 7079 van Focus History. de Tickets Zullen Dan Klaarliggen Aan de Balie op de PremiÈre.
Waar :
Casino Beringen
Kioskplein 25
3582 Koersel
Tarief :
7 euro
Publiek :
Vanaf 14 jaar
Internet :
http://www.FocusHistory.be
accessibility

Zaterdag: van 19:30 tot 22:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Zebracinema Extra: 1917
( 1e maart - Maaseik)
Aes+f, The Feast of Trimalchio
(Van 17 januari tot 29 februari - Antwerpen 1)
Kunstfilmavond ‘Little Ashes’
( 28 februari - Antwerpen)
Opera in de Cinema (live)
( 29 februari - Laken)
Ballet in de Cinema (reprise)
( 2 maart - Laeken)