Gezicht op Marc Wendelski, fotograaf, als onderdeel van Archidoc#07: Anne Rondia

 
Als onderdeel van Archidoc#07, en parallel aan de tentoonstelling in het Wittert Uli ge museum, nodigen wij u uit om het werk van Anne Rondia, architect en tuinarchitect, te ontdekken aan de hand van beelden die getuigen van de 'huidige staat van zijn prestaties.

En het is de scherpte van Marc Wendelski's poëtische en bijzondere fotografische blik die haar de missie toevertrouwde om het werk van de tijd, zijn verrassingen en wijzigingen, vast te leggen.

Hier is hoe hij zijn aanpak beschrijft:

"Het benaderen van het werk van Anne Rondia is als het verlaten van de hoofdwegen, de snelwegen. Je moet beleefd je gemotoriseerde harnas uitdoen voordat je naar binnen gaat en je nederig ontdoen van je chronische opwinding. En daar heb je het: in de verborgen plooien van het stedelijke tumult, een pad verschijnt. We gaan eraan. We kunnen niet verdwalen, we hoeven alleen maar het gezoem van de insecten te volgen, de beweging van de takken, het tijdstip van bloei. Om de volgende piek te bereiken en in de nasleep te glippen van wat generaties van levende wezens wezens, landmeters of bewoners van de plaats, hebben intuïtief getraceerd en gevormd, lang vóór het tijdperk van bitumen en ontwikkelingsplannen.

Soms is het zachtjes, door middel van afgemeten gebaren, door middel van subtiele ingrepen, dat de architect dit natuurlijke en historische erfgoed benadrukt en uitvergroot. Het aanbieden of herstellen van een toevluchtsoord voor de levenden, het stroomlijnen van de bewegingen van lichte voetstappen, het uitnodigen tot contemplatie, het helpt ons opnieuw te verbinden en onze relatie met de stad te pacificeren. Op deze plaatsen voel ik me vrij om te fotograferen wat nog niet is gedaan. Niets doen is handelen. Ik leg dit vertrouwen vast dat wordt verleend aan een dijk vol wilde bloemen, gekoloniseerd door jonge berken of de stronk van een dode boom en op zijn plaats gelaten, een luxe hotel voor wilde insecten. Het lijkt mij dat dit "niet-handelen" een daad is. Een vastberaden opgeven van onze reflexen van dominantie over onze omgeving en een elegant en reddend loslaten.

Het is ook een wortelarchitectuur, gevoed door haar wortels, gemaakt van uitwisseling, van samenwerking en die ons onvermijdelijk verbindt met toekomstige generaties (zoals deze kinderdichters die hun verbeelding volgen op de kasseien van de noordelijke wijk).

Andere keren is het als een vechter dat Anne legers van gloeiende esdoorns, hordes riet of grassen, struikenstammen aan de rand van snelwegverbindingen of langs hoofdwegen op een rij zet, waardoor bastions van groen en vurige planteninvasies ontstaan die uit de bossen naar beneden stromen. oevers richting de rivier en fungeren als een brutale barrière tegen de opmars van het beton. Door deze oases te zaaien in het hart van de gemineraliseerde woestijn van onze steden, laat Anne Rondia de gemeenschap van de Levenden toe om ons muffe tijdperk te overzien en biedt ze een levendige maar niettemin vredige horizon voor degenen die zichzelf van de noodsituatie bevrijden.

/ Een porto waarvoor wij u graag uitnodigen!

/ Als architect en tuinarchitect, opgeleid aan het Architectuurinstituut Saint-Luc in Luik, ontwikkelt Anne Rondia een professionele praktijk die haar ertoe brengt zowel de landschapsintegratie van transportinfrastructuur in verschillende omgevingen als het ontwerp en beheer van openbare ruimtes van grote en zeer grote omvang aan te pakken. gevarieerde natuur in een stedelijke omgeving, voornamelijk als projectauteur binnen de stad Luik (1994-). De bijdrage ervan aan de herdefinitie van de openbare ruimte is van fundamenteel belang. Het wordt onder meer gekenmerkt door een geëngageerde maatschappelijke visie, gericht op de praktijk van de bewoners, met respect voor de historische en landschappelijke context en tegelijkertijd de integratie van kunstwerken in de openbare ruimte ondersteunend. De ontwikkelingen die Anne Rondia heeft uitgevoerd zijn talrijk: quai des Tanneurs, place mile Wiket, cour du Cin ma Sauveni re Maar het is vooral door het winnen van de wedstrijd voor het Saint-L onard park (in samenwerking met Arlette Baumans en Aloys Beguin, 1994) en met de projecten van het Sainte-Agathepark (Prijs voor Stedenbouw, ) en de toeristische promotie van de Coteaux de la Citadelle Li ge heeft Anne Rondia erkenning gekregen van zowel critici als het grote publiek. Dit nieuwste project won de Waalse Landschapsprijs in en een speciale vermelding voor publieksparticipatie in de Europese Landschapsprijs . Van 1980 tot deelt Anne Rondia haar ervaringen en expertise als assistent en vervolgens chef-kok. faculteit architectuur van de Universiteit van Luik en werkt momenteel als adviseur of partner voor landschap in multidisciplinaire teams.

Praktische informatie :

Tentoonstelling gratis toegankelijk van 14 oktober tot ecember, van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur in het Maison renaissance de la Socit libre d'emulation, rue Charles Magnette 9 4000 Luik. Gesloten op 1/11, , 11/11/.

Opening van de twee tentoonstellingen, vertoning van de film en presentatie van het boek op vrijdag 13 oktober vanaf 18.00 uur in de academische zaal van ULige.
De foto's van Marc Wendelski zijn die avond van 18.00 tot 0 uur te zien in de Société libre d'emulation.

ARCHIDOC is een project uitgevoerd door de Gar-Archives d'architecture in samenwerking met de Beaux-Arts de Liège - École Supérieure des Arts.
Société Libre d'Emulation
Rue Charles Magnette N°9
4000 Luik
Gratis
Vanaf 8 jaar

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Het frame binnen het frame
(Van 1e juli 2023 tot 19 september 2023 - Luik)
Theater van Authenticiteit
(Van 12 juli tot 22 september - Luik)
#365 Uitgepakt
(Van 5 april tot 6 oktober - Luik)
Tentoonstelling | Groot Berenregenwoud
(Van 26 april 2024 tot 31 maart 2025 - Luik)
Fototentoonstelling 'Muziek'
(Van 24 juli 2024 tot 19 januari 2025 - Luik)