Glasramen Sint-Martinuskerk Genk

Zondag pril is het Erfgoeddag. Dit jaar staan onderwijs en school centraal: ‘Erfgoeddag maakt school’.
De Vrienden van de Sint-Martinuskerk openen vanuit de prachtige glasramen van de dekenale kerk een nieuwe expo. Glasramen zijn in de christelijke traditie ‘het geloofsonderwijs voor de gewone man’: ongeletterde mensen kregen eeuwenlang doorheen de glasramen toegang tot de Bijbelse verhalen en de heiligenlevens.
In de jaren ’60 van de vorige eeuw ontwierp de bekende Sint-Truidense glaskunstenaar Ri Coëme een unieke reeks glasramen voor de pas heropgebouwde Sint-Martinuskerk. De brandglasramen werden vervaardigt in atelier Osterrath in de provincie Luik.
In het schip van de kerk zijn er in totaal tien grote glasramen met heiligenlevens. Het leven van elke heilige wordt verteld in (meestal) zeven scènes. Voor zover wij weten, was de betekenis van deze scènes nooit ontrafeld. Parochiale vrijwilligers hebben dit ‘monnikenwerk’ volbracht. Bram Claes maakte van elk glasraam met de hulp van een drone een haarscherpe foto.

Bij elk van deze glasramen prijkt een infobord, dat de bezoeker de verhalen vertelt van ieder glasraam. Via een qr-code krijgt u toegang tot nog meer gedetailleerde inhoud.
Zowel de ateliers van Ri Coëme als Osterrath bestaan niet meer. Maar de familie van de vorig jaar overleden Genkse glaskunstenaar Jules Claes is zo goed om ons uit zijn atelier materiaal te leveren, dat ons een idee geeft over de procedures van de glasbrandkunst. Dit wordt tentoongesteld in de vitrinekasten in de rechter dwarsbeuk.

De tentoonstelling blijft ook verder toegankelijk, zeker in de periode van Open Kerk - van Pinksteren tot einde september - waarbij de kerk elke namiddag van 14 tot 17 uur geopend zal zijn.
Dit project kon worden gerealiseerd met de financiële steun van Erfgoedcel Mijn-Erfgoed.
Sint-Martinuskerk
Berglaan
3600 Genk
Gratis
Elk type publiek

Zondag: van 14:00 tot 17:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!