Het nieuwstedelijk/Jessa Wildemeersch - Paradise Blues

Jessa Wildemeersch onderzoekt hoe ons beeld over het hiernamaals cultureel en religieus bepaald en gestuurd wordt door onze eigen fantasie en verlangens.
Met muzikant Steven de Bruyn.Tijdens haar reizen in Afrika, Zuid-India, Europa en Noord-Amerika interviewde actrice en theatermaakster Jessa Wildemeersch uiteenlopende mensen over hun visie op het hiernamaals.Telkens vertrok ze vanuit een citaat uit After Life van de Japanse cineast Hirokazu Koreeda: ‘You die. Your memory gets erased. You are allowed to keep one memory, one memory from earth, what would it be ?’Uit de gesprekken in o.a. Rwanda, Zuid-India, Italië en Duitsland kwam boeiend (tekst)materiaal en field-recordings voort. Door gesprekken aan te gaan met mensen van verschillende achtergronden en leeftijden, worden westerse en niet-westerse denkbeelden over het leven na de dood tegenover elkaar geplaatst. En bij uitbreiding ook over het leven voor de dood.Jessa wil met deze voorstelling onderzoeken hoe ons beeld over het hiernamaals cultureel en religieus bepaald wordt en hoeveel gestuurd wordt door onze eigen fantasie en verlangens. In hoeverre vertellen de verhalen en mythes die we creëren rond het hiernamaals iets over hoe we nu leven.Met Paradise Blues (werktitel) vertellen we op een eigenzinnige, muzikale en beeldrijke manier hoe deze persoonlijke verhalen zich verhouden tot de grote (historische) mythen. We laten ons hiervoor inspireren door gesprekken met verschillende mensen en artiesten, field recordings, beeldende kunst en de verhalenbundel ‘SUM: 40 tales of the afterlife’ van de Amerikaanse neuroloog David Eagleman.Gestuwd door de warme composities van mondharmonica-meester Steven De Bruyn (The Rhythm Junks, El Fish) beweegt Wildemeersch zich als een nomadisch figuur tussen verschillende werelden. Van een dakterras in Rwanda naar de metro in Brussel, van een keuken in Oostende naar een binnentuin in Bolzano. Als een stroom van gedachten, inzichten en stemmingswisselingen geeft ze stem aan de kleurrijke personages die Paradise Blues bevolken. Verwacht je aan een reis tussen urban myth en universele verhalen, een uppercut met troost.Wie haar laatste voorstellingen Dagen zonder data en L’étude (nu slaat de chaos toe) zag, weet dat Wildemeersch’ associatieve vertelstijl een poëtische, verrassende en beklijvende voorstelling oplevert.creatie, tekst & spel : Jessa Wildemeersch

live muziek & compositie : Steven de Bruyn

dramaturgie & coaching : Els Theunis en Fien Leysen

OVER de Maker

jessa Wildemeersch (1978) studeerde aan Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. In verkreeg ze het Lifetime Membership aan The actors Studio in New York. In richtte ze haar artistieke organisatie Jessa op, waarvoor ze toneelwerk schrijft, produceert en speelt. Zowel De Misfit als Me, Mike en Mustafa werden geselecteerd voor jong werk op Theater aan Zee. Met De nacht van Margaretha speelde ze van Noord-Amerika tot in Irak. Met het Brooklynse theatergezelschap Sbn maakte ze Wmd (just the Low points). In ging Jessa Wildemeersch in première met L’étude, een nieuwe theatervoorstelling die ze maakte met actrices Sien Eggers en Sofie Palmers, de voorstelling toerde twee seizoenen uitgebreid door Vlaanderen. Dit seizoen maken de drie actrices samen Den beer heeft mij gezien, met Drie Zusters van Tsjechov als vertrekpunt, een productie van Arsenaal/lazarus.

bij Het nieuwstedelijk speelde Jessa mee in Trust naar de film van Hal Hartley (met live muziek van Mauro Pawlowski en Rudy Trouvé), Road Movie en Mooie Kotsende Meisjes. In maakte ze i.s.m. Het nieuwstedelijk de voorstelling Dagen zonder data die werd geselecteerd voor The Atlas Intersections Festival in Washington, dc ().
Waar :
C-Mine Cultuurcentrum C-Mine 10/1 1
3600 Genk
Tarief :
15 / 10 / 12
Publiek :
Vanaf 6 jaar
Internet :
http://www.c-minecultuurcentrum.be
accessibility

Donderdag: van 20:15 tot 21:30

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Weekend cowboys
(Van 23 2019 tot 26 juli 2019 - Antwerpen)
AiAiAi - Theater FroeFroe - premièrereeks - 3+
(Van 8 tot 12 juli - Antwerpen)
Rubens is Back
(Van 4 juli tot 27 september - Antwerpen)
AiAiAi - Theater FroeFroe - premièrereeks - 3+
(Van 15 tot 19 juli - Antwerpen)
Let's have akiki
( 18 juli - Sint-Amandsberg)