Het Saxofoonorkest blaast 175 kaarsjes uit op haar Nieuwjaarsconcert

 
Zondag anuari geeft het Saxofoonorkest haar jaarlijks nieuwjaarsconcert in de Blauwe Zaal van deSingel. En het belooft deze keer een extra feesteditie te worden want het orkest viert haar 175 jarig jubileum !

Het Saxofoonorkest is ontstaan in de gemeente Zwijndrecht in het jaar 1848 als fanfare ‘L’Union’ met als belangrijkste doelstelling het volksleven van de gemeente op te vrolijken.
Een eeuw later, vanaf 1949, deed zich in de geschiedenis van de fanfare echter een opmerkelijke opwaardering voor. Onder de toenmalige dirigent, Gustaaf Proost, promoveerde de fanfare op vier jaar tijd namelijk van de laagste naar de hoogste afdeling. In 1955 werd het pas echt muzikale ernst wanneer onder meer een volledig concert door het toenmalige Nir werd uitgezonden. Dit was het startsein voor een waslijst aan successen. Amper één jaar later won de fanfare de gouden medaille op het Nationaal Tornooi te Antwerpen, hetgeen bij menig criticus hoog in aanzien stond. De opgang was sedertdien dan ook niet meer te stuiten.

In 1956 had Edmond Proost de dirigeerstok van zijn peter Gustaaf overgenomen en werd een spectaculaire en gedurfde vernieuwingsperiode ingeluid. De bugels werden vervangen door saxen en rond deze uitgebreide kern van saxofoons (van de sopranino tot de bassax) kwam er een kopersectie en een volledige percussiegroep. De Saxofoonfanfare was geboren ! Later werd dit omgevormd naar het huidige Saxofoonorkest. In die periode werd de bezetting van het orkest verder uitgebreid met een fluit- en klarinetsectie, een hobo, fagot en een contrabas.
Sindsdien werd het Saxofoonorkest achtereenvolgens nog gedirigeerd door Eddy House, Frank De Wolf, Bart Picqueur, Guy Audenaert en sinds door Kevin Verlaeckt. En het leven opvrolijken is nog steeds de belangrijkste doelstelling van het Saxofoonorkest !

Traditiegetrouw start het Saxofoonorkest ook dit jubileumjaar met het Nieuwjaarsconcert in de Blauwe Zaal van deSingel. En dit zal zonder meer een feesteditie worden ! De 175-jarige geschiedenis van het Saxofoonorkest zal als een rode draad doorheen het concert lopen.
Bovendien mag het orkest met Dorine Mortelmans een zangeres met Europese faam verwelkomen ! Zij stond onder meer al op de podia van opera’s in Nederland en Duitsland en zal het aanwezige publiek dan ook zeker verbazen met haar geweldige stem !

Het orkest bestaat uit een 50-koppige symfonische bezetting waarbij een saxofoon choir, gaande van sopranino tot bas, de strijkers doet vergeten. Door deze unieke samenstelling krijgt het geheel een specifieke en eigenzinnige sound, waardoor er vele muziekstijlen mogelijk worden.
Het Saxofoonorkest staat sinds enkele jaren onder de deskundige leiding van Kevin Verlaeckt. Hij studeerde af aan het Conservatorium van Gent en volgde verschillende masterclasses ‘klarinet’ in onder andere Italië, Canada en de Usa. Daarnaast genoot hij ook een masteropleiding Hafabra-Directie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Dirk De Caluwé.
Desingel
Desguinlei 25
2018 Antwerpen 1
20 EUR (voorverkoop)
Vanaf 6 jaar

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!