Hout, tekeningen en fotografie uit de Markvallei, Dominique Van Huffel

Dominique Van Huffel (°196s grafisch vormgever en maakte naam als fotograaf. Hij stelde zijn werk tentoon in binnen- en buitenland en het was te zien in magazines en tijdschriften. Hij won een aantal belangrijke artistieke prijzen en publiceerde een aantal fotoboeken waaronder Carnevale en Wooden dreams in landscape & gardens (Lannoo). In zijn fotografie, die hij vaak op straat beoefent, staat de mens in al zijn verschijningsvormen centraal.
Hij heeft echter ook altijd een passie gehad voor tekenen en natuur. Tijdens de gedwongen lockdown had hij de tijd om die oude liefde terug op te pakken. Vaak trok hij eropuit in de velden en bossen in en rond zijn woonplaats Hoogstraten, waar zich de vallei van het Merkske bevindt, een riviertje dat uitmondt in de Mark, om er ‘live’ te tekenen. Hij zocht de landschappen op van Wortel Kolonie en het grensgebied tussen Vlaanderen en Nederland. Dat resultaat is vandaag te zien in de tentoonstelling ‘HOUT’.
‘HOUT’ combineert foto’s, tekeningen en pastels die hij in de vallei van het Merkske creëerde. Op die werken zie je diverse interpretaties van dezelfde populierengroep, naast krentenboompjes, een haagbeuk, een vliegden, een koppel eiken, kreupelhout, de Torendreef en het Speelbos in Wortel Kolonie. Opvallend is dat het verschil tussen foto en tekening vaak amper te onderscheiden is. ‘HOUT’ is tegelijk ook een diepgravend onderzoek naar de mogelijkheden van de diverse technieken waarmee Van Huffel graag werkt en experimenteert, vooral houtskool en pastelkrijt. Van Huffel bouwt de gelaagdheid in de tekeningen op door verschillende houtskoolsoorten en andere media over elkaar te gebruiken. Vaak tekent hij eenzelfde landschap op verschillende manieren, van een eenvoudig haast abstract lijnenspel tot een complexe realistische weergave van hoe hij dat landschap ziet en ervaart. Toch straalt ‘HOUT’ een sterke eenheid uit die altijd vertrekt vanuit zijn fascinatie voor het lijnenspel in de natuur en hoe licht en donker daarop eeuwig inspelen. Zo getuigt dit werk hoe belangrijk de natuur is die zovelen opnieuw leerden kennen en waarderen tijdens de coronacrisis. Voor Dominique Van Huffel, die zich in diverse organisaties inzet voor het behoud van onze natuur, blijven de bossen en velden van zijn streek een onuitputtelijke inspiratiebron waarin hij schoonheid en rust vindt.
© tekst John Vervoort
Zaal Pax
Dokter Versmissenstraat 3
2320 Hoogstraten
Gratis
Vanaf 8 jaar

Maandag: van 14:00 tot 17:30
Dinsdag: van 14:00 tot 17:30
Woensdag: van 14:00 tot 17:30
Donderdag: van 14:00 tot 17:30
Vrijdag: van 14:00 tot 17:30
Zaterdag: van 14:00 tot 17:30
Zondag: van 14:00 tot 19:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Kunstgalerij Gallery Lola in hartje Geel
(Geel)
Gilbert Swimberghe Expo
(Van 14 januari tot 26 februari - Bonheiden)
Harald Calle (schilderijen) - Lin Van Den Broeck (bronzen beelden)
(Van 21 januari tot 12 februari - Mechelen)
Bruegelmuseum
(Peer)
M-Museum
(Leuven)