Kabouterwandeling

Wie aan kabouterberg denkt, ziet een prachtige duin begroeid met dennenbos, en denkt aan spelen in het zand op een boogscheut van het centrum van Kasterlee. Naast de mysterieuze grove dennen met de grillige luchtwortels kan je ook nog andere pareltjes van bomen vinden in het bos.

Grillige, oude eiken zijn stille getuigen van vervlogen tijden. Het oude toponiem van Kabouterberg is niet voor niets 'Eyckenrijs'. De naam is al te lezen op een oude kaart uit de 17de eeuw en verwijst naar het voorkomen van eik op de Kempense heuvelrug. In het dialect spreekt men nog wel eens van 'rijshout'. Rijshout of hakhout wordt periodiek gekapt, om het daarna terug te laten opschieten, daardoor ontstaan deze meerstammige bomen, zoals je ze langs de akkers hier en daar nog wel eens ziet.

Deze grillige eiken dateren vermoedelijk uit de middeleeuwen ! Je moet je dan een vrijwel open heuvelrug voorstellen, met verspreid eikenstruiken. Dicht tegen de dorpskern werden de eiken geplant om het zand vast te houden, zodat het niet het dorp van Kasterlee zou inwaaien. Daarnaast waren de eiken natuurlijk een goede leverancier van hout.

Kappen doen we de eiken nu niet meer, ze zijn intussen doorgegroeid tot ware veteranen, en dat mag zo blijven. Verzorgen doen we ze wel, in samenwerking met regionaal landschap Kleine en Grote Nete volgen we ze nauwgezet op. Kom ze bewonderen op de toppen van Kabouterberg en Zwarte Berg !
+/- 8 km
Waar :
Kabouterberg
Kabouterstraat
2460 Kasterlee
Telefoonnummer :
0479 514 535 - Reserveren is niet nodig
Tarief :
Gratis
Publiek :
Elk type publiek
Internet :
https://www.pasar.be/activiteit/wandelen/kabouter-wandeling
Toegevoegd door :
Roger Broeckx (05/08/2020)

Zondag: van 14:00 tot 17:00

Van 16 februari 2020 tot 14 februari 2021Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Dagvertelling Kabouterberg
( 4 oktober - Kasterlee)
Speuren met kapitein kKaZz
(Van 22 februari 2020 tot 12 februari 2021 - Kasterlee)
Van reuze(H)OOG tot superlaag
(Van 1e november 2019 tot 12 februari 2021 - Kasterlee)
Bierwandeling: Toernee lokaal
(Van 17 juni 2020 tot 30 september 2021 - Kasterlee)
Fietsen met smaak in Kasterlee en Oud-Turnhout
(Van 17 juni tot 30 september - Kasterlee)