Mattentaartentocht en Dag van de Mattentaart

De stad Geraardsbergen heeft zo zijn redenen om de Dag van de Geraardsbergse Mattentaart te laten samenvallen met onze Mattentaartentocht; en daar heeft ze groot gelijk in. Maar ook onze wandeldag profiteert van de bundeling van de twee organisaties. Op die manier kunnen wij onze - alweer – mooi uitgetekende wandelomlopen kaderen binnen de organisatie van de stad en zo komen tot een belevenis waarvan de - ongetwijfeld talrijke – wandelaars met volle teugen zullen kunnen genieten en nog lang napraten. Veel recreanten kijken - samen met doorwinterde wandelaars –
trouwens elk nieuw wandelseizoen vol verwachting uit naar deze dag en naar de Mattentaartentocht zelf, een klassieker onder de wandeltochten.
Net zoals de voorbije jaren - en gewoontegetrouw zoals op al onze wandelingen - kiest de omloopbouwer voor een aaneenschakeling van natuurpaden en rustige – bij voorkeur niet verharde - wegen. Waar de weersomstandigheden van de voorgaande dagen dit echter vereisen, worden alternatieve omlopen gemaakt, zodat kinder– en rolstoelwagens en minder goed te been zijnde wandelaars zonder problemen mee kunnen genieten van deze wandelingen.
Het wordt voor de kortste afstanden een aangename kennismaking met de stad en de natuur in de directe omgeving. Je kan rustig wandelen, kuierend het pittoreske stadscentrum verkennen en enkele mooie monumenten bewonderen. Het reeds sedert 1068 van een stadskeure voorziene Geraardsbergen combineert immers de charme van een provinciestad met aardig wat toeristisch potentieel. De Sint Adriaansabdij, het stadspark, de markt met Marbol en Manneken Pis, de monumentale St Bartholomeuskerk, de legendarische Muur met kapel – niet voor de 6, 10 en 14 km – de Dender en het bos van Overboelare vormen de rode draad doorheen deze kortere omlopen.
Op de langere tochten is de Muur uiteraard niet weg te denken en zijn de in de regio aanwezige landerijen, weiden, akkers, kleinere bossen (Boureng, Arduinbos, Boelarebos, …) en natuurreservaten prominent aanwezig. Parels en hoogtepunten zijn zeer zeker het als landschap beschermde Karkoolbos en Moerbekebos, die de Bosberg – ook een door de Ronde bekende beklimming – omklemmen. In deze tijd van het jaar toveren de hyacinten deze tegen de heuvel aanleunende bossen om in een paarsblauwe bloemenzee. De sterkgeurende daslook – een plant uit de lookfamilie die vrij zeldzaam is in België en in Nederland trouwens beschermd is - is hier wel volop aanwezig en daar zal de rasechte natuurliefhebber zeker zijn neus niet voor ophalen. Je zal de doortocht door deze bossen ervaren als een prikkeling voor de zintuigen en een vlucht vooruit naar de rust, waar een weekend toch voor bedoeld is. Daar waar het grote Kolenwoud - waartoe voornoemde bossen behoorden - helaas is verdwenen, treft men een aantal grote (half)gesloten 18de eeuwse boerderijen aan. Zo ondermeer zal je de Paulushoeve, het Hof te Wambas, het Hof ter Buickmeers en het Hof ten Steenborre - afhankelijk van de afstand die wordt gewandeld – voor of na de bossen op je weg vinden.
Het vermelden waard is ook het landschap-waardevol gebied tussen Viane en Moerbeke. Dit gebied kon tot voor kort niet meer volledig worden bewandeld bij gebrek aan een brug over de Mark. De Padstappers zouden de Padstappers echter niet zijn moesten zij daar zelf geen oplossing voor gevonden hebben, in afwachting van …. De parkoerbouwer en zijn ploeg hebben hier gezorgd voor een – door de club gefinancierde - sterke houten brug, die de wandelaar veilig over de Mark brengt, zodat ook dit stukje natuur aan het parcours van de 4kon worden toegevoegd.
Maar bij ons is wandelen veel meer dan wandelen alleen. Een Mattentaartentocht zonder een hoofdrol voor onze culinaire specialiteit zou er immers geen zijn. Ook deze keer krijgen de deelnemers tijdens hun tocht, op de Markt, gratis een halve mattentaart met koffie. Ter gelegenheid van de Dag van de Geraardsbergse Mattentaart zal er bovendien op de Markt de ganse dag van alles te beleven zijn. Naar goede gewoonte stellen wij ook, zolang de voorraad strekt, in de startzaal voordelige pakketten mattentaarten te koop (vijf kopen + 1 gratis). Je kan ze best reserveren voor je begint te wandelen.
Ook de jongere wandelaars komen bij ons aan hun trekken. Kinderen die wandelen, kunnen - naargelang de gekozen afstand - deelnemen aan een fotozoektocht of een vragenzoektocht. Na de tocht krijgen ze op vertoon van hun inschrijfkaart en het ingevulde wedstrijdformulier een speciale attentie. Terwijl de ouders napraten bij een drankje of een hapje - onze keuken draait weer op volle toeren - kunnen zij in het springkasteel nog de allerlaatste energie verspringen of zich amuseren met de kunstjes en grappen van een clown.
En wat met Gps ? Speciaal voor hen drie afstanden, 1 en , die ter plaatse kunnen worden gedownload. Geocaching behoort eveneens tot de mogelijkheden.
Weet dat deze tocht deel uitmaakt van het WalkOn circuit, een regelmatigheidscriterium ten voordele van een goed doel. Dit jaar is dat het Kinderbrandwondenfonds Oscare. Zij zijn aanwezig met een promowand en infostand en met de FlamiOmobiel, een truck die wordt gebruikt om brandsimulaties en preventiemaatregelen te vertonen. En dat echte wandelfreaks niet mogen ontbreken bewijst ook de aanwezigheid van radiomaker Sven Ornelis, peter van dit project en fervent wandelaar. Hij zal er rond 13 uur zijn om de organisatie te ondersteunen.
De Padstappers zullen per inschrijving 0,10€ storten aan dit goede doel. Op die manier wandel je als deelnemer voor een betere wereld. Je maakt tevens kans uitgeloot te worden voor één van de prijzen die om het uur uit de deelnemerskaarten worden getrokken. Rond 16u wordt als klap op de vuurpijl, de hoofdprijs getrokken onder de aanwezige deelnemers, te weten een verblijf voor twee personen in een Vayamundo vakantiepark.
Tenslotte telt de tocht ook mee voor onze Prior Trofee. Wie de spaarkaart nog niet heeft, kan ze vragen en door deel te nemen aan vier van de aangeduide tochten, sparen voor een fles Prior (of Bio appelsap) van 75 cl.
Waar:
Campus ka Geraardsbergen
Papiermolenstraat 103
9500 Geraardsbergen
Tarief:
1,50 (federatieleden korting 0,40)
Publiek:
Elk type publiek
accessibility


Zondag : van 7:00 tot 15:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Fruit op zondag
( 1e oktober - Grimminge)
Afhaaldagen bijenstruiken
(Zottegem)
Groepsbezoeken aan het Weerstation Meteo Tollembeek
(Tollembeek)
Weerstation bezoeken
(Tollembeek)
Kids&Play Zottegem
(Zottegem)