Alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische activiteiten worden geannuleerd, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privť zijn.

Nature Morte/Nature Vivante

Het doel van het wetenschappelijk onderzoek is niet langer de natuur zelf, maar de natuur die ondervraagd wordt door de mens, en in die mate ontmoet de mens in feite zichzelf.

- Werner Heisenberg

Sinds het einde van de 17de eeuw gebruikt men in het Frans de term nature morte (stilleven) om dat domein van de schilderkunst aan te duiden dat de natuur op een sensuele manier weergeeft, en dat expliciet verwijst naar haar kwetsbaarheid, haar vergankelijkheid en indirect naar de ijdelheid van de menselijke tussenkomst in de elementen waaruit ze bestaat.
In de loop der tijd heeft het begrip zich uitgebreid tot elke levenloze assemblage die op een bepaalde manier georganiseerd is met een symbolische bedoeling en die een poŽtische emotie moet oproepen.
In onze tijd, die "antropoceen" genoemd wordt, draagt de ondoordachte actie van de mens bij tot de vergankelijkheid van de natuur, ja tot de vernietiging ervan. Met dit duistere perspectief voor ogen krijgt de term nature morte zijn volle betekenis.
De natuur heeft echter een enorme regeneratieve kracht. Het werk van een groot aantal creatieve geesten stelt vragen, stimuleert of promoot de mechanismen die de natuur gebruikt om haar leven, reproductie en duurzaamheid te verzekeren. Elke toestand van de materie is in werkelijkheid slechts een momentopname van een lang en traag evolutieproces van transformatie, aggregatie, assimilatie, decompositie.... De natuur leeft !
In deze tentoonstelling, voorgesteld door het Cid (Centrum voor Innovatie en Design), getuigen ontwerpers, architecten en kunstenaars van intens, concreet of experimenteel onderzoek dat de relatie tussen mens en natuur in vraag stelt door ecologie, wetenschap, moreel bewustzijn en artistieke creatie samen te brengen.
Nature morte/Nature vivante laat zien hoe de dubbelzinnige relatie tussen mens en natuur tegelijk pervers en inspirerend kan zijn.

CURATOR
Veerle Wenes, geassisteerd door FranÁoise Foulon en Ralph Collier
OPENING
Zaterdag ovember om 18u
KINDEROPENING
Zaterdag ovember om 17u
reserveringen:
+3)65 61 39 0 />
Waar :
Cid - Centre d\'Innovation et de Design du Grand
Rue Sainte Louise 82
7301 Hornu
Tarief :
10 euros
Publiek :
Vanaf 5 jaar
Internet :
http://www.cid-grand-hornu.be
accessibility

Dinsdag: van 10:00 tot 18:00
Woensdag: van 10:00 tot 18:00
Donderdag: van 10:00 tot 18:00
Vrijdag: van 10:00 tot 18:00
Zaterdag: van 10:00 tot 18:00
Zondag: van 10:00 tot 18:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Shoes Or No Shoes ?
(Kruishoutem)
Kleureyck
(Van 13 maart tot 6 september - Gent)
Object Stories
(Gent)
Design Museum Gent
(Gent)