Omar Ba - Anomalies

 
Omar Ba, rijzende ster van de Afrikaanse kunstscene, presenteert in Brussel een reeks nieuwe schilderijen die kritischer dan ooit zijn. De tentoonstelling, een origineel en opvallend portret van het hedendaagse Afrika, onderzoekt de kwetsbaarheid van de democratie en van onze individuele vrijheden.
Anomalies toont de bezoeker eerst een galerij met portretten van denkbeeldige staatshoofden. De kunstenaar vermengt mythologische en dromerige verwijzingen en veroordeelt zo indirect de verraderlijke regimes van deze leiders, 'die beweren democratisch te zijn maar in werkelijkheid de kostbaarste democratische beginselen negeren, van grondwet tot parlement.' In contrast hiermee evoceren sommige schilderijen dan weer de huidige pandemie. De schilder contrasteert een oogverblindend palet met lichte, felle penseelstroken, die op een quasi-obsessieve wijze repetitief zijn. Op die manier toont hij de scheuren in onze sociale en mentale omgeving. Dit nieuwe werk bevraagt de representatie van 'het individu' en onderzoekt subtiel de tegenstrijdigheden van onze materialistische waarden van vrijheid en zelfverwerkelijking: in hoeverre moeten we grenzen stellen aan onze vrijheden en ons comfort, om levens te redden ?

Omar Ba gaat in tegen de codes van de traditionele schilderkunst. Zo heeft hij zich bevrijd van het vooraf gedefinieerde formaat van het raamwerk. Hij koos ervoor om rechtstreeks op rollen ruw canvas te schilderen, of op grote kartonnen dozen die op de vloer worden geplaatst. Met zwarte verf creëert hij eerst opake, uniforme achtergronden. Daarop schildert hij vervolgens in alle vrijheid zijn onderwerp: een ingebeeld volk, ergens tussen mens, dier en plant in. Elk schilderij wordt vervolgens uitgesneden, gemaroufleerd en ingelijst. Omar Ba ontwikkelt zeer persoonlijke verhalen en metaforen, die ontleend zijn aan zowel het dagelijks leven als de voorouderlijke Afrikaanse culturen. Nadat hij de abstractie van zijn beginperiode achter zich liet, wendde hij zich tot een raadselachtige figuratie, waarin olieverf, gouache, Oost-Indische inkt en potlood gecombineerd worden. Met deze unieke, compacte beeldtaal, die de kijker ook constant op het verkeerde been zet, wil Omar Ba de complexiteit en wreedheid van zijn onderwerpen tonen: politiek geweld, uitbuiting van de natuur, overheersing en uitsluiting.

Omar Ba werd in 1977 geboren in Senegal. Hij studeerde aan de Ena/École Nationale des Beaux-Arts in Dakar en de École supérieure des Beaux-Arts in Genève, waar hij ook lange tijd werkte. Omar Ba staat met één voet op elk continent en zijn benadering is er één van permanente 'hybridisering'. In de afgelopen 10 jaar nam hij deel aan tal van solo- en groepstentoonstellingen. De meest recente zijn Omar Ba: Same Dream (Contemporary Calgary, Calgary, en Power Plant Toronto, ), Global(e) Resistance (Musée national d’art moderne - Centre Georges-Pompidou, ), Art/Afrique, le nouvel atelier (Fondation Louis Vuitton, Parijs, ), het Afropolitan Festival (Bozar, Brussel, ), Afrique-Raconter le Monde (APC/Padiglione d'Arte Contemporanea, Milaan, ), Le Havre - Dakar, Partager la mémoire (Muséum d'histoire naturelle de Havre, Le Havre, ), Summer Exhibition, Royal Academy of Arts (Londen) en de Biënnale van Dakar, beide in .

Zijn werken zijn opgenomen in tal van openbare collecties, waaronder de Swiss National Collection (Basel) en de collecties van Louvre Abu Dhabi (Saadiyat) en Cnap - Centre National des Arts Plastiques (Parijs).
Galerie Templon
13a Veydtstraat
1060 Sint-Gillis
Gratis
Elk type publiek

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Noem het geen Art brut
(Van 6 april 2023 tot 5 mei 2024 - Brussel)
Bezoek virtueel in het Belgisch Stripcentrum e
(Brussel)
Sequence 031 | Marine Walon - Dorothea Dejonckheere - Rita Vlaeminck
(Van 29 maart tot 27 april - Ukkel)
Bea Sarrias 'Geometry & Colour : Gio Ponti'
(Van 10 maart tot 27 april - Ukkel)
Dirk Eelen - Op naar de bijeenkomst
(Ukkel)