Pianorecital Matthieu Idmtal

 
'matthieu Idmtal is een poëet aan het klavier. Met uiterst beheerste pianissimo's dwong hij zijn publiek de adem in te houden, waarbij geen enkele noot oppervlakkig klonk. Wanneer hij zijn reis vervolgde met Chopin maakte hij indruk door zijn ontegensprekelijke talent voor lyrische frases, en een spontaniteit die deed denken aan de grootmeesters aan het begin van de twintigste eeuw. Een romanticus pur sang.'

Dat Matthieu Idmtal uitgroeide tot een vaste waarde op de binnenlandse en buitenlandse podia is inmiddels duidelijk.
Zowel pers als publiek prezen zijn markante muzikale persoonlijkheid, en loofden zijn fijngevoelige interpretaties.
De voorbije jaren was hij te gast op de voornaamste Belgische podia zoals Bozar, Flagey, De Handelsbeurs, De Bijloke, De Singel, Philharmonie de Liège,… en maakte hij deel uit van internationale festivals zoals het Klarafestival, Festival Musiq'3, Les sommets Musicaux de Gstaad (Zwitserland), Musicales en Côte Chalonnaise (Frankrijk), Les Festivals de Wallonie, Midis-Minimes, Les sommets du classique (Zwitserland), Festival Musical d'Arcangues (Frankrijk), Brussels Chopin Days,…

De laatste jaren ontpopte hij zich steeds vaker als een erkend Scriabin-vertolker, en gaf hij meerdere recitals die geheel waren gewijd aan deze componist.
Diverse malen trad hij op voor de Scriabin Society, en werd er geprezen om zijn doorleefde en hoogst persoonlijke interpretaties.
In september verscheen Idmtal's eerste solo-CD die in het teken staat van de Russische componist, en nu al werd deze bekroond met lovende kritieken als: 'dit is beslist één van de betere Scriabin albums van de laatste tien jaar.' (De Nieuwe Muze).

De afgelopen seizoenen gaf Matthieu Idmtal solorecitals of concerten met orkest in België, Italië, Nederland, Frankrijk, Groot-Brittanië, Zwitserland en Spanje.
Ook is hij een veelgevraagde partner voor het spelen van kamermuziek; zo vormt hij een erg succesvol pianoduo met de Ukrainse pianiste Anastasia Kozhushko, en is hij sinds vele jaren de vaste partner van violiste Maya Levy.
Het duo Levy-Idmtal concerteerde doorheen heel Europa, en werd in uitgeroepen tot 'supernova'; een prijs uitgereikt door de Belgische muziekpers en muziekprogrammatoren.
De erkenning zou onder meer zorgen voor een concertenreeks doorheen het ganse land.
Eind verscheen hun eerste cd met de integrale vioolsonates van E. Grieg. De opname ontving unaniem lovende kritieken in de nationale en internationale pers, en werd door Radio Klara bekroond met een Klara's Top 10.

Het repertoire van Matthieu Idmtal reikt van de barok tot de hedendaagse muziek. Toch gaat zijn grootste aandacht naar (post-)Romantische muziek, met als voornaamste componisten F. Chopin, en A. Scriabin.
De bijzondere affiniteit met eerstgenoemde bracht hem ertoe om de 'brussels Chopin Days' in het leven te roepen: een internationale concertserie die in het teken staat van F. Chopin, waarvan Matthieu Idmtal sinds artistiek directeur is.
Ook maakt hij er een punt van onbekender werk voor het voetlicht te brengen. Zo werden uitvoeringen door zijn pianoduo geselecteerd voor de compilatie-CD van het Klarafestival, en gaven ze meermaals premières van nieuwe en/of onbekende composities.

Matthieu Idmtal vatte zijn muzikale opleiding aan bij Frima Nakimovitch, en later bij Maria Andreeva.
Het grootste deel van zijn opleiding werkte hij samen met Vitaly Samoshko die hij als zijn voornaamste docent beschouwd.
Van tot maakte Matthieu deel uit van de Young Master Pianists, een organisatie die haar basis heeft in Amsterdam, waarbij selectief gekozen pianisten onder de muzikale en artistieke leiding staan van Geoffrey Madge.
Met veel succes nam hij deel aan diverse internationale wedstrijden, en kwam zowel solo als in kamermuziekformaties als prijswinnaar uit de bus in meer dan 15 verschillende concoursen.

Matthieu Idmtal deelde inmiddels het podium met muzikanten als Pierre-Alain Volondat, Alexander Moguilevsky, Bomsori Kim, Dirk Brossé, Vitaly Samoshko,… en kijkt met veel dankbaarheid naar de muzikale adviezen die hij mocht ontvangen van musici als Leonid Margarius, Sergei Leschenko, Geoffrey Madge, Mikhael Markov, Ralph van Raat, Håkon Austbø, Boris Kushnir, Pavel Vernikov, Paul Biss,…


Lees hier: De wereld van Scriabin in Mechelse Stadsschouwburg

Opus Klassiek -

'De Belg Idmtal schept met 'zijn' Skrjabin in ieder geval een wondermooi kleurrijk en diepgravend universum dat mij niet alleen heeft verrast, maar sterker nog volkomen in de ban heeft geslagen. Zijn grote technische vocabulaire leidt naar een interpretatief raffinement dat klankschoonheid op sublieme wijze verbindt met doordringende zeggingskracht. (…) De slotsom kan daarom niet anders zijn dan dat Matthieu Idmtal een groot Skrjabin-vertolker is.'

De Nieuwe Muze -

'Dit is beslist één van de betere Scriabin albums van de laatste tien jaar'.

De keuze van Klara

De wereld van Scriabin in Mechelse Stadsschouwburg

Pianist Matthieu Idmtal over zijn favoriete componist



Waarom Alexander Scriabin ?

"Alexander Scriabin is al mijn hele leven een compagnon de route. Hij creëert een wereld op zich, die ik nooit beu wordt en die me integendeel steeds meer fascineert.

Scriabin was een bijzondere figuur met een markant levensverhaal, en ook muzikaal zijn er maar weinig componisten die op zo'n korte tijd zo'n opmerkelijke evolutie doormaakten (eerst duidelijk in het spoor van Chopin, en later helemaal in de ban van zijn eigen mystieke, filosofische, theosofische en ook wel complexe wereld). Mijn twee voornaamste leraars waren beiden ook erg aangetrokken tot Scriabin, dus misschien heeft dat onbewust ook wel bijgedragen tot het aanwakkeren van de liefde".



CD-opname

"De opname van mijn nieuwe cd vond plaats in Groot-Brittannië (op de grens met Wales), in een concertzaal die me werd aangeraden door Boris Giltbrug. Een prachtige locatie, midden in de natuur. Maar waar we niet op gerekend hadden, was de sneeuwval: in die mate dat de stemmer er de eerste dag gewoon niet kon geraken. We hebben even met de schrik gezeten dat we onverrichter zake terug naar België konden, maar het is dus toch gelukt".



Eerste reacties

De cd komt officieel in september in de winkels, maar er waren al enkele mooie reacties.

De website 'opus Klassiek' schreef onder meer: 'de Belg Idmtal schept met 'zijn' Skrjabin in ieder geval een wondermooi kleurrijk en diepgravend universum dat mij niet alleen heeft verrast, maar sterker nog, volkomen in de ban heeft geslagen. Zijn grote technische vocabulaire leidt naar een interpretatief raffinement dat klankschoonheid op sublieme wijze verbindt met doordringende zeggingskracht. (…) De slotsom kan daarom niet anders zijn dan dat Matthieu Idmtal een groot Skrjabin-vertolker is.'

En het magazine De Nieuwe Muze schreef onder meer: 'dit is beslist één van de betere Scriabin-albums van de laatste tien jaar'.



Mechelen

"Mijn eerste ervaringen met de stad dateren van minstens 1ar geleden. Ik was in die tijd (en nu nog) een grote bewonderaar van de jazzmuziek. Ik had een jazzgroepje met enkele begaafde vrienden en we repeteerden altijd in Mechelen. Al die mensen zijn nu trouwens aan een grote jazzcarrière bezig.

Sinds enkele jaren geef ik elke woensdag les aan jonge talenten in de Mechelse Muziekschool Wonderful World. In de afgelopen 1ar heb ik Mechelen ook zien openbloeien. Ik ken weinig steden waar de evolutie zo positief en duidelijk merkbaar is.

Niet alleen op ktober, maar ook later in het seizoen staan er nog enkele concerten in het Mechelse op de agenda, dus ik ben de Mechelaars erg dankbaar !"
Stadsschouwburg
Keizerstraat 3
2800 Mechelen
Volwassenen: 25,00 - -26 jaar: 20,00 - Abonnement: 10,00
Elk type publiek

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Eigen Thuis Classics 13
( 26 april - Beigem)
Lenteconcert
( 26 april - Berlaar)
Antoine Flipo - Daniela Pes - Les Nuits Botanique
( 28 april - Sint-Joost-ten-Node)
6 Hands 1 Piano- Brahms, Ravel, Chopin, Schubert, Mozart
( 26 april - Brussel)
Calliope Duo: Brahms-Schubert- Debussy
( 29 april - Brussel)