Tentoonstelling 'Bara vertrekt - Van stripverhaal tot schilderij'

 
Tentoonstellingen Tentoonstelling 'Bara vertrekt - stripverhaal schilderij'
Opening: donderdag 0 uur>19.00 uur

Guy Bara (oorspronkelijk Guy Willems), geboren in 1923 Riga, stierf in 2003 in Marseille nadat hij onder meer ruim 13.000 strips van Max the Explorer had getekend.
Zijn leven kon niet beter verteld worden dan door zijn eigen woorden* en de humor die hem en zijn werk kenmerkte:

Hij bracht zijn jeugd door met reizen en keerde kort voor de oorlog terug naar België om wat studies te volgen. Een jaar lang zit hij naast de schoolbank van André Franquin. Beiden waren echter voorbestemd voor een serieus beroep.
Toen hij naar de Universiteit van Leuven ging om archeologiecursussen te volgen, vertrok hij snel omdat een oproep aan de Gestapo hem tot het einde van het conflict deed verdwijnen.
Nadat België weer vrij was geworden, richtte hij Le Faune op, een artistiek en literair maandblad. Een jaar later verdween de krant, die meer bijdragers dan lezers telde.
Gedurende een korte periode probeerde Bara verschillende beroepen uit: reclamemanager in een warenhuis dat failliet ging, draaier in een motorenfabriek die zeker explodeerde en ten slotte directeur van een groep majorettes die de oorsprong waren van zijn vrouwenhaat.
De kans op zijn lezingen bracht hem ertoe een album van de Engelse cartoonist Ronald Searle te ontdekken. Het is verlichting: hij wordt een humoristische cartoonist. Hij werd in 1950 in Parijs geïnstalleerd en werkte samen met talrijke Franse weekbladen. Een Parijse hoofdredacteur die hem de Angelsaksische kant van zijn humor verweet, stuurde zijn tekeningen naar de Londense krant Punch. Hij werd de eerste continentale ontwerper van dit eerbiedwaardige Britse instituut.
In 1954 creëerde hij de dagelijkse strip Sam l'Explorer voor France-Soir. De toenmalige hoofdredacteur heette Sam en de strip werd gepubliceerd onder de naam Max the Explorer.
In dertig jaar tijd is Max the Explorer de meest gepubliceerde Europese strip ter wereld geweest, van Europa tot Azië via Afrika. Het personage was de held van twee complete verhalen in Robbedoes en talloze grappen van één pagina in Kuifje.
Bara deelde zijn leven met drie opeenvolgende vrouwen, zijn dochter Olivia en vijf cocker-spaniëls.

De tentoonstelling presenteert, aan de hand van originele werken uit een privécollectie, de hilarische Bara van Max de Ontdekkingsreiziger maar ook de schilder in felle kleuren, zo grappig als hij was, zo teder als hij in het geheim was.

* tekst geschreven in 1994
Centre d'Art de Rouge-Cloître
Rue de Rouge-Cloître 4
1160 Oudergem
Toegang: 5 - gereduceerde prijs: 3 - Gratis
Elk type publiek

Woensdag: van 13:00 tot 17:00
Donderdag: van 13:00 tot 17:00
Vrijdag: van 13:00 tot 17:00
Zaterdag: van 13:00 tot 17:00
Zondag: van 13:00 tot 17:00

Van 11 april tot 26 mei

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Expositie 'Retro Manie #2'
(Van 10 april tot 18 mei - Sint-Pieters-Woluwe)
???Melting Pop tentoonstelling, Mike Eppe?
(Van 6 tot 27 april - Sint-Lambrechts-Woluwe)
Suikerspinplaneet
(Van 25 april tot 1e juni - Elsene)
Eerbetoon aan Philippe Delaby
(Van 12 tot 27 april - Sint-Gillis)
Tentoonstelling: 'Equivoque f minin'
(Van 22 februari tot 13 mei - Brussel)