Tentoonstelling - Matgen & Biren

 
In het voorjaar van brengt het Mus e de l Ardoise twee bevriende kunstenaars uit de regio Aarlen samen om samen te exposeren in de voormalige platenzagerij in Haut-Martelange. Dit zijn Renaud Matgen, bekend om zijn op elkaar geplaatste leisteensculpturen, en Fr dric Biren, een schilder die in de Grote Regio bekend staat om zijn schilderijen met melancholische gezichten.

Aanvankelijk geïnitieerd door de ambtenaren van de gemeente Martelange (B), krijgt de tentoonstelling een echt grensoverschrijdend karakter doordat de gemeenten aan weerszijden van de grens, namelijk Martelange voor België en Rambrouch voor Groot-Hertogdom, zich aansluiten bij krachten voor een samenwerking met het Mus e de l Slate op de uitzonderlijke site van de oude leistenen van Haut-Martelange. Het Musée de l'Ardoise, verspreid over twee landen en doordrenkt met het alomtegenwoordige leisteenerfgoed, is de geprefereerde locatie voor het organiseren van grensoverschrijdende evenementen en het benadrukken van het gemeenschappelijke leisteenerfgoed aan beide kanten van de grens.

Leisteen brengt in deze context inderdaad eenheid: de steen die in de Belgisch-Luxemburgse Ardennen gebruikelijk is, de steen bij uitstek van Matgens artistieke werk en de steen die de patina van de muren van de oude houtzagerij vormt om de melancholie van Birens karakters te benadrukken. . De majesteit en weelderigheid van Matgens werk met zijn legers van humanisme zullen zijn steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat architectuur en werken in perfecte harmonie naast elkaar bestaan, vooral omdat Matgen uit een oude voorraad leisteen de grondstof heeft gehaald die nodig is om minstens één werk in perfecte harmonie te creëren. Martelange leien.

Met een knipoog en zijn zeer persoonlijke enthousiasme rekruteerde Matgen samen met S bastien Stouvenaker een derde vakman-vriend uit de regio om hen tijdens het evenement te vergezellen. Bakker-banketbakker uit Martelange, beroemd in de hele regio vanwege zijn ongeëvenaarde ambachtelijke creaties, Stouvenaker zal een Matgen-sculptuur creëren die volledig van chocolade is gemaakt. Dit ongekende en ongekende project zal de creatie omvatten van een tijdelijk werk van pure chocolade, een materiaal dat perfect de phyllades van leisteen weet te imiteren. In de week vóór de tentoonstelling ontmoeten de twee vrienden elkaar in de bakkerswerkplaats om een typisch Matgen-samenstel te maken, gegoten en gesneden uit chocoladeplakken.

Gedurende de hele tentoonstelling en samen met een werk van elke kunstenaar, zal het chocoladesculptuur worden opgedragen aan een goed doel. Op initiatief van de kunstenaars werd immers aan weerszijden van de Belgisch-Luxemburgse grens een vereniging gekozen om de opbrengst van de kunstcreaties te delen na een stille veiling, namelijk de Vrienden van de Ardoise vzw, initiatiefnemers en facilitators van het Mus e de l'Ardoise aan de ene kant en Kiwanis Martelange aan de andere kant.

De tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van het Mus e de l Ardoise
- Dinsdag t/m vrijdag van 13.00 uur tot 18.00 uur
- Zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur

Zondag 5 mei organiseren de twee begunstigde verenigingen vanaf 16.00 uur een slotevenement met de bekendmaking van de winnaars van de stille veiling.

Aarzel niet om van de gelegenheid gebruik te maken om u onder te dompelen in de ondergrondse wereld van de leisteengroeven van Martelange: de ongewone reis van de Johanna-groeve wacht op u 4ter onder de grond met zijn majestueuze kamers, zijn unieke constructies en zijn oude schatten, allemaal gepresenteerd door het gebruik van verlichting en moderne, levendige projecties.
Musée de l'Ardoise
Entrée Principale
6630 Martelange
Gratis
Elk type publiek

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!