Three Antwerp Icons

 
Three Antwerp Icons
Bruneau – Szukalski - Vercammen

Expo Zaterdag 4 december t/m zondag 1 mei

“Aha, de drie Antwerpse iconen... altijd zwaar ondergewaardeerd geweest hier in Vlaanderen en België!”

Dat was de commentaar van Mon Bernaerts, stichter van het gereputeerde en gelijknamige kunstveilinghuis, toen hij enkele maanden geleden vernam dat werken van deze drie Antwerpse raskunstenaars samen gepresenteerd zouden gaan worden deze herfst.

Szukalski (1945 – ) en Vercammen (1938 – ) hebben niet mee kunnen beslissen, maar Bruneau (Bruno Schnieders, 1957) was onmiddellijk akkoord: “ Met den Albert en de Wout ? Dat zien ik helemaal zitten !”. Drie non-conformisten... daar houden we van in Honoloeloe, another Antwerp art space.

Niet moeilijk dus om een passende naam te kiezen voor deze expo: “Three Antwerp Icons”.

Het is bovendien de allereerste keer dat deze drie flamboyante, compromisloze, excentrieke, kunstenaars-bohemiens, wereldberoemd en berucht in Antwerpen, samen gepresenteerd worden. Enkel Bruneau zal het kunnen navertellen, maar niet meer aan zijn Antwerpse blood brothers in art.

Wout Vercammen kreeg pas in , enkele jaren voor zijn overlijden in , eindelijk zijn welverdiende hommage met 3 aanéénsluitende carrièreoverzichtstentoonstellingen in het Muhka (Antwerpen), met bijzondere dank aan vriend en kunstgalerijhouder/-handelaar Ronny Van de Velde, die ook zorgde voor een prachtige uitgave.
Honoloeloe, another Antwerp art space, bezit een mooie eigen “collectie Vercammen” die zeker mag gezien worden en kon ook diverse verzamelaars overtuigen hun mooiste en zelden geëxposeerde stukken ter beschikking te stellen.

Een passage in het Muhka, die eer viel Bruneau al eerder te beurt met de expo “Overbooking” (winter 88/89). Op een grote overzichtstenstoonstelling van Bruneau is het echter nog wel even wachten, maar wees gerust: die komt er één dezer jaren.
Honoloeloe, another Antwerp art space, presenteert nu van Bruneau toch al zowat 80 (!) werken die meer dan vier decennia overspannen, met o.a. één van zijn allereerste kunstwerkjes als zestienjarige (1973), maar ook werk uit zijn Betty Page-periode, prachtig kubistisch werk van de tachtiger jaren (Picasso is één van Bruneau’s favoriete schilders), een mooie portrettenreeks, de volledige collectie “Stapeltjes”, schilderijen geïnspireerd door Basquiat, Bruneau’s biscuit porseleinen serviezen, bedrukte T-shirts, enkele knotsgekke sculpturen, een bewerkte europallet en nog veel meer fraaie stukken.

De Verbeke Foundation in Kemzeke bracht tijdens haar erg succesvolle wintertentoonstelling / de grootste Szukalski-collectie ooit samen en boekte, corona ten spijt, recordbezoekersaantallen. De beelden, collages, bricolages en tekeningen van Szukalski spreken immers jong en oud aan en zeker niet enkel Antwerpenaars die de spoken van Szukalski al kennen uit het Openluchtmuseum Middelheim en van de beelden die hier en daar in de stad te bewonderen staan. En
In Honoloeloe, another Antwerp art space worden enkele uitzonderlijke, nooit eerder publiek tentoongestelde werken van Szukalski gepresenteerd.

Een gedeelte van de werken is te koop, bepaalde stukken absoluut “not for sale”.

Ça vaut le détour

De kunst”galerij”.

Honoloeloe, another Antwerp art space is een relatief nieuwe speler in de Antwerpse galerijwereld en werd opgestart in juli als pop-up initiatief in een leegstaande ruimte, in de Kloosterstraat op het Antwerpse Zuid, oorspronkelijk slechts voor een maand of drie.
Bedoeling van de uitbaters was eigenlijk tweeledig : eens eindelijk een keer de eigen sedert 30 jaar opgebouwde kunstcollectie – een uit de hand gelopen hobby - in een echte galerijruimte zelf kunnen bewonderen en laten bewonderen, maar ook – en vooral – trachten een aantal stukken aan de man te brengen om zodoende wat ruimte te scheppen om nieuwe kunstwerken aan te schaffen. Die drie maanden zijn intussen meer dan een jaar geworden.

De term kunst”galerij” mag eigenlijk ietwat gerelativeerd worden: echt kunstenaars promoten of representeren gebeurt niet echt, maar diverse kunstenaars kunnen wel eigen werk (laten) verkopen of meedraaien in enkele periodieke expo’s. “Kunsthandel” is dus misschien toch een beter woord.

What’s in a name ?
Die zelfrelativering zit hem ook in de rare naam van deze nieuwe Antwerp art space : Honoloeloe ?
De vrije domeinnaam (www.honoloeloe.be) en een kussensloop met daarop het één-zinnetje-gedicht van wijlen de Rotterdamse... dichter/non-conformist Jules Deelder “Als ik mij ogen toedoe, ben ik in Honoloeloe” gedrukt... ’t Moet dus allemaal niet te ernstig zijn, maar hier mag je echt wel je ogen openhouden: knappe stukken van bovengenoemde 3 Antwerpse iconen, enkele zeldzaam-oude Bruno Vekemansen (van 1988 en 1989), multiples van Lichtenstein, een ingekaderde Guernica-postzegel, de laatste rubberbeelden van Serge van de Put, prachtige sculpturen van Sharon Van Overmeiren, een mooie, letterlijk oogverblindend werk van Charline Tyberghein, Jackson Pollock-achtig werk van Jan Stuer... de Antwerpse slag is duidelijk.

Lang niet alle stukken zijn “for sale”, maar zeker het bekijken waard.

Ça vaut le détour.

Openingsuren :

Zaterdagen en zondagen : 13u – 18u

Op afspraak via www.honoloeloe.be
Honoloeloe
Kloosterstraat 152
2000 Antwerpen
Gratis
Elk type publiek

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Expo Light | Dark : Anneke Govaerts
(Van 25 april 2021 tot 15 juni 2022 - Antwerpen)
Goodwood Art Gallery
(Antwerpen)
Expo Ludo De Prins
(Van 2 maart tot 26 mei - Willebroek)
Lentetentoonstelling
( 28 april - Pulle)
Christian Silvain
(Van 9 maart tot 28 april - Bonheiden)