Une Soirée à Paris

 
Sluit je aan bij ons op een boeiende reis door de verstrengelde paden van twee muzikale genieën, Wolfgang Amadeus Mozart en Franz Joseph Haydn, terwijl ze zich waagden in het hart van Parijs tijdens de 18e eeuw.

Het Concert de la Loge Olympique was een muzikaal ensemble in 1780 onder leiding van dirigent Joseph Bologne de Saint-Georg, nu bekend als "de Zwarte Mozart" dankzij Hollywood. Het bracht opmerkelijk de première van Haydn's Symfonie nr. 8ie is opgenomen in ons programma. Ondanks de numerieke volgorde (Symfonieën nr. 887) staat deze symfonie verrassend genoeg als laatste van de zes Parijse symfonieën, voltooid in 1786. We zullen het concert beginnen met een ouverture van Bologne. De uitvoeringen van het orkest van Bologne waren grandioze aangelegenheden en trokken royalty aan, waaronder koningin Marie Antoinette. Het orkest, met een buitengewone omvang voor die tijd met 40 violen en tien contrabassen, speelde in weelderige 'hemelsblauwe' jassen met kanten ruches en zwaarden.

De Italiaanse fluitist Marcello Masi en de Belgische harpiste Anke De Gersem zullen het Fluit- en Harpconcerto van Mozart uitvoeren. Mozart componeerde dit concerto in april 1778 tijdens zijn zeven maanden durende verblijf in Parijs. Het werd in opdracht gegeven door Adrien-Louis de Bonnières, hertog van Guînes (1735-1806), een fluitist, voor zijn eigen gebruik en dat van zijn oudste dochter, Marie-Louise-Philippine (1759-1796), een harpiste. Zij kreeg compositielessen van de componist in de residentie van de hertog, Hôtel de Castries.

Parijs in de 18e eeuw was een smeltkroes van artistieke expressie en culturele uitwisseling. Mozart en Haydn absorbeerden elk op hun unieke manier de geest van de stad en verwerkten deze in hun composities.

Dit programma is ideaal voor een klein kamerorkest en past ook perfect binnen de afmetingen van een kerk, een veelvoorkomende praktijk in de 18e eeuw. Laat me de getalenteerde groep musici introduceren die deze muziek tot leven brengen: het Koinonia Orchestra of Europe, een recent gevormd ensemble bestaande uit internationaal gerenommeerde jonge solisten en vrienden die samenkomen in Brussel. De naam "Koinonia" is afgeleid van het Grieks en geeft concepten weer zoals gemeenschap, gezamenlijke deelname, partnerschap, iemands aandeel in iets, een gezamenlijk bijgedragen geschenk, een bijeenkomst en bijdrage. Ons orkest onderscheidt zich door projecten die een uniek perspectief bieden op ons historisch erfgoed, waarbij klassieke muziek wordt getoond met innovatieve concepten gericht op het samenbrengen van mensen rond muziek als verbindend element.

Programma
BOLOGNE, Joseph Saint-George
Ouverture voor L'Amant anonyme in D majeur
MOZART, Wolfgang Amadeus
Fluit- en Harpconcerto in C majeur, K. br /> Solisten: Marcello Masi en Anke De Gersem
pauze
HAYDN, Joseph
Symfonie 8 C majeur, L’ours, Hoboken I/8 /> Dirigent: Wouter Versavel

Kerk Sint-Martens-Bodegem
1700 Dilbeek
Reserveren is verplicht
15-20
Elk type publiek

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!