Waarom reageren patiŽnten zo slecht bij fysieke inspanning bij cvs en fibro ?

Infonamiddag: Waarom reageren patiŽnten zo slecht bij fysieke inspanning bij cvs en fibro ?
Spreker: Prof. Dr. Mira Meeus
Waar: Provinciaal Vormingscentrum Malle Smekenstraat 61 Malle
Organisatie: Chronische Pijn Vereniging 't Lichtpuntje
Uur: van 14u00 tot 17 u
Inkom per thema : Leden gratis - Niet leden Ä5 ( Äkoffie. The. fris onbeperkt)
Waarom reageren patiŽnten met Cvs & fm zo slecht op fysieke inspanning ?

Het erger worden van de klachten (vermoeidheid, pijn, etc.) als gevolg van lichamelijke inspanning is niet enkel aanwezig bij Cvs & Fm. Het is ook aanwezig bij andere chronische aandoeningen als reumatoÔde artritis, multiple sclerose of systemische lupus. Echter, de ernst en duur waarin de klachten toenemen als gevolg van te zware fysieke inspanning is bij Cvs & fm veel groter dan bij andere chronische ziekten. Er is wetenschappelijk bewijs dat Cvs-PatiŽnten hun eigen afweersysteem verder ontregelen wanneer ze overdreven lichamelijke inspanning uitvoeren. Bovendien is de verslechtering van de gezondheidstoestand van patiŽnten met Cvs na inspanning geassocieerd met veranderingen in het afweersysteem: hoe meer klachten na inspanning, hoe erger de veranderingen in het afweersysteem. Dit verklaart waarom patiŽnten met Cvs vaak slecht reageren op (te zware) oefentherapieŽn.

Een tweede oorzaak voor de toename in klachten tijdens en na fysieke inspanning is terug te vinden in het slecht functioneren van het pijndempend systeem. In ons lichaam zijn er mechanismen die het doorgeven van pijnprikkels naar de hersenen vergemakkelijken of versterken. Het onderdrukken of dempen van de pijnprikkels blijkt bij Cvs- & Fm-PatiŽnten minder goed tot helemaal niet meer te werken. Zo vindt er bij cliŽnten met Cvs of fm een verlaging van de pijndrempel plaats als reactie op een fysieke inspanning, terwijl bij gezonde personen inspanning net pijnstillend werkt. Daarom ook dat er voor revalidatie van fm of Cvs best beroep wordt gedaan op specialisten die vertrouwd zijn met deze complexe en zwaar onderschatte problematiek.
Prof. Dr. Mira Meeus verteld er ons vandaag alles over
Prof. Dr. Mira Meeus is hoofddocent Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen. Zij maakt deel uit van de onderzoeksgroep 'pain in Motion', die wetenschappelijk onderzoek uitvoert naar (revalidatie van) chronische pijn en chronische vermoeidheid en spitst zich voornamelijk toe op endogene pijninhibitie bij patiŽnten met chronische pijn.

Een e-mailtje (vermeld bij de meeste events) voorkomt een teleurstelling bij eventueel gewijzigde of afgelaste evenementen.

zie ook http:/http://www.tlichtpuntje.be
Waar:
Provinciaal Vormingscentrum Malle
Smekenstraat 61
2390 Oostmalle
Telefoonnummer:
014 / 67 13 47
Tarief:
Inkom per thema : Leden gratis - Niet leden Ä5 ( Ä2.5 koffie. the . fris onbeperkt)
Publiek:
Elk type publiek
Internet:
http://tlichtpuntje.be
accessibility


Zaterdag : van 14:00 tot 17:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Bijnieren en schildklier
( 30 september - Berchem)
Het menselijk lichaam - lichaamsprocessen
( 30 september - Berchem)
Infosessie: Lymfedrainage
( 29 september - Willebroek)
Kanker, waar krijgen we het van ? Facts and fiction
( 26 september - Leuven)
Slapeloosheid voorkomen en genezen
( 2 oktober - Jette)