Yazdan Saadi Art Expo( Iran)

Er Was Eens, er Was Geeneens
- Perzische schilderijen en collages -

Yazdan Saadi (1974) is geboren in Teheran, Iran, waar hij nog steeds woont en werkt. Na zijn studie grafische en industriële vormgeving is hij een artistieke carrière begonnen op verschillende terreinen (literatuur, documentaires, schilderkunst...) en hij zet zich ook in voor de bevordering van de Art brut in Iran. In zijn werken gebruikt Saadi verschillende media zoals collages, tekenen en schilderen. Hij combineert elementen uit de Perzische mythologie en poëzie met actuele sociale en politieke situaties.

In deze selectie van recente werken, verzameld onder de titel "Once upon a time / Er was eens" ( vrij naar "Yéki Boud, Yéki Naboud", een rituele uitdrukking die de verhalen opent en verwijst naar het wonderbaarlijke), vervolgt hij zijn mystieke vertellingen via Perzische epische personages. Dit is de eerste keer dat zijn werk in Europa te zien is.

In de eerste serie zien we voorstellingen van denkbeeldige vertellingen die geïnspireerd zijn door Iraanse epische verhalen, met name de Shahnameh, het "Boek der Koningen" dat de Perzische mythologie weergeeft. Helden, djinns en demonen ravotten over de angstwekkende voorpagina's van de krant "IRAN". De tekeningen bedekken de krantenkoppen over verontrustend politiek nieuws. Hun compositie is geïnspireerd door Perzische miniaturen en ze zijn getekend met heldere kleuren, als om te contrasteren met de grauwheid van de Iraanse binnenlandse politiek.

In de tweede serie zijn de personages eveneens geïnspireerd door epische verhalen, maar ditmaal geplaatst op een ander typisch Perzisch element: de bladzijden van een gedichtenbundel van Hafez. Deze klassieke dichter is nog steeds alomtegenwoordig in het dagelijks leven en zijn beroemde Divan is een geliefd instrument om te proberen de eigen toekomst in Iran te raden. Als de protagonisten op zoek zijn naar de best mogelijke uitweg uit hun tragische lot, geven de kalligrafische pagina's van deze collages een grafische achtergrond om hen een uitweg te bieden. Deze scènes van een verontrustende vreemdheid zijn bovennatuurlijk en soms bijna absurd (het hoofd van een lachende koning dat door zijn vrouw wordt afgesneden, het hoofd van een brandende draak, twee vrouwen en een man die rechtop op een paard lopen, een paard met twee hoofden...), en ze laten ons onze eigen oosterse en antieke verhalen verbeelden, die niet echt bestaan of die anders bestaan...

Georganiseerd door Art Base Gallery, www.art-base.be

Curator: Vida Dena, www.vidadena.com

In samenwerking met het collectief “Comment peut-on etre persan ?”
www.facebook.com/Commentpeutonetrepersan

Meer werk van Yazdan Saadi is te zien op Instagram: yazdansaadi

www.instagram.comVernissage: 16-( On appointment, op afspraak, sur rendez-vous)

Visiting hours: 14-18h on , , 1/5, 8/5, 9/5 ( On appointment, op afspraak, sur rendez-vous)

To make an appointment please send an email to or call +37 55 10 91

Curator: Vida Dena( vidadena.com

Art Base, ue des Sables Zandstraat, 1000 Bruxelles. For more info go to www.art-base.be
Art Base Espace Expos et Concerts
Rue Des Sables 29
1000 Bruxelles
Gratis
Elk type publiek

Donderdag: van 16:00 tot 21:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

United Comics of Belgium
(Van 2 april 2021 tot 26 september 2021 - Brussel)
United Comics of Belgium
(Van 2 april tot 12 september - Bruxelles)
Midam, het parcours van een Brusselse Kid
(Van 29 september 2020 tot 29 augustus 2021 - Bruxelles)
Guarnido, de ateliergeheimen van een maestro
(Van 3 juni 2020 tot 30 mei 2021 - Bruxelles)
Blacksad Detective Game
(Van 1e juli 2020 tot 16 mei 2021 - Brussel)