Geleide natuurwandeling in het Vlaams natuurreservaat 'sashul'.

Thema: Vroege ochtendvogels: Een foerageer- en rustgebied voor doortrekkers.

Tijdens de nazomertrek vormen de ondiepe plassen van dit gebied een ideaal foerageer- en rustgebied voor een aantal steltlopersoorten, zoals Lepelaar, Kleine plevier, Oeverloper en Witgatje. In de loop van de voormiddag als het toeristisch wat drukker wordt in dit gebied, vertrekken de meeste van deze vogels en zetten hun tocht langs de kust naar het zuiden verder.
Tijdens de nazomertrek vertoeven ook dikwijls doortrekkende zangvogeltjes in dit gebied, die zich te goed doen aan de zoete bessen van Gewone vlier en Dauw- of Zwarte braam of de rijke insektenweelde. In de struik- en bomenhaag aan de oostkant van dit gebied vinden ze beschutting en voedsel vooraleer ze de open vlakte van het achterhavengebied oversteken.
Het microklimaat van dit gebied lokt ondermeer ook doortrekkende libellen aan, zoals de prachige Paardenbijter en diverse soorten Heidelibellen, die hier langs de boom- en struikrijen jagen op allerhande vliegende insekten en op hun beurt belagers zoals de Boomvalk naar dit gebied lokken.
Uiteraard hebben we ook oog voor de rijke flora van dit gebied met de typische soorten van zowel droge als vochtige duingraslanden, maar ook vrij zeldzame soorten als Geelhartje, een typerende soort voor heel schrale, maar voor kalkrijke graslanden.

Afspraak: om 09:30 uur aan het einde van de Zeedijk van Heist aan de voet van de voetgangersbrug (kleine witte vuurtorentje - Zeedijk nr. 64).
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep.
Organisatie: Natuurexploratie Ė www.natuurexploratie.be
Gids: Patrick Demaecker - tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Waar :
Sashul: Voet Voetgangersbrug
Einde Zeedijk Heist
8300 Knokke-Heist
Tarief :
Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis.
Publiek :
Vanaf 8 jaar
Internet :
http://www.natuurexploratie.be

Vrijdag: van 9:30 tot 12:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Seafront
(Zeebrugge)
Themapark over zee en zeevaart, vis en visserij
(Zeebrugge)
Zeehonden Discovery
(Zeebrugge)
Sea life Marine Park
(Blankenberge)
Lentegevoel in het Zwin
(Van 22 februari tot 1e maart - Knokke-Heist)