Geleide natuurwandeling in het Vlaams natuurreservaat 'de Zwinduinen'.

Thema: Nazomerse natuur rond duin en plas.

Met z’n ha zijn de Zwinduinen een zeer gevarieerd duingebied, waarin we tijdens de geleide wandelingen toch enige variatie kunnen brengen, afhankelijk van waar wat te zien is en welke rondwandeling we de vorige keer gedaan hebben.
Met de vorderende zomer verandert het duin langzaam maar zeker. Er staan nog heel veel zomerplanten in bloei, maar hier en daar verschijnen ook de typische, algemenere nazomerbloeiers als Heggedoornzaad en Hennepnetel, terwijl een aantal andere soorten intussen uitgebloeid zijn.
Na de hitte en extreme droogte van de vorige maand smachtte de flora in onze duinen in elk geval naar water. Het beetje regen van eind juli en de eerste weken van augustus zorgde ervoor dat de flora zich wat kon herstellen. Enkele soorten zoals Geel walstro en Gewoon biggekruid komen zelfs opnieuw in bloei en we merken al onmiddellijk ook veel meer vlinders op. Vooral Distelvlinder en Atalanta zijn in grote getale aanwezig, maar overal zien we ook Oranje zandoogje en in mindere mate Bruin zandoogje, Icarusblauwtje en zelfs de Kleine vuurvlinder. De flora zorgt voor het basisvoedsel voor heel wat organismen, die op hun beurt weer tot voedsel dienen van de volgende trap in de voedselpiramide.
In het braamstruweel zijn in deze periode de jonge Boomkikkertjes aanwezig bij mooi weer zonnend op de bladen en stengels van de weelderige plantengroei.
En ook het insectenleven is nog op z’n top. Blauwvleugelsprinkhaan en Grote rupsendoder bevolken de schraalste stukken van het duin, terwijl glazenmakers en waterjuffers het luchtruim voor andere insecten onveilig maken.
Rond de grotere poelen in de duinweiden treffen we de Grote keizerlibel, een van onze grootste glazenmakers, en kunnen we van tijd tot tijd doortrekkende steltlopers aantreffen op hun tocht van hun noordelijke broedgebieden naar het zuiden, zoals Oeverloper, Witgatje en Groenpootruiter, maar ook de sierlijke lepelaar. In de lucht horen we de roep van de overtrekkende Regenwulpen.
Maar ook roofvogels als Boomvalk en de zeer zeldzame Wespendief kunnen naast de aldaar broedende en algemener aanwezige Buizerd in deze periode in de Zwinduinen waargenomen worden.
Het duin met nog talrijke bloeiende planten gonst van het leven. Vlinders, zweefvliegen en bijen bezoeken de nectarrijke bloemen. De talrijke poelen trekken in deze periode bovendien ook diverse soorten doortrekkende libellen aan, die op hun trek gevolgd worden door naar het zuiden trekkende Boomvalken. Vooral de prachtige Paardenbijter is in de tweede helft van augustus een opvallende verschijning in onze duingebieden.
Maar het is ook uitkijken naar de eerste exemplaren van de vrij zeldzame nazomerbloeiers van het gebied, zoals Parnassia en Slanke duingentiaan.

Afspraak: om 14:00 uur aan het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute.
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep.
Organisatie: Natuurexploratie – www.natuurexploratie.be
Gids: Patrick Demaecker - tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Waar :
Zwinduinen
Het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute
8300 Knokke-Heist
Tarief :
Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis.
Publiek :
Vanaf 8 jaar
Internet :
http://www.natuurexploratie.be

Zondag: van 14:00 tot 17:30

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Zwin Natuur Park
(Knokke-Heist)
Met de Zwingids op de fiets
(Knokke-Heist)
Wavekarting
(_Buitenland)
Seafront
(Zeebrugge)
Themapark over zee en zeevaart, vis en visserij
(Zeebrugge)