Geleide wandeling in het domein Gruuthuse in Oostkamp

Inschrijven verplicht op . Dit kan tot 19 augustus.

Parkeerplaatsen voor auto’s zijn er in de Stationsstraat, voorbij de Rivierbeek. Als dat niet volstaat, kan geparkeerd worden in de dreef recht tegenover de toegangspoort van het kasteel, mits de grond er niet nat bij ligt (risico om niet weg te geraken !).

Er wordt gevraagd om geen auto's op de parkeerplaats aan het koetshuis rechts te parkeren gezien dit voorzien is voor de huurders van de dichtstbijzijnde appartementen. Fietsen worden voorbij de toegangspoort rechts geplaatst.

Het kasteeldomein in Oostkamp was de zomerresidentie van Lodewijk van Gruuthuse die er rond 1470 een kasteel liet bouwen. Zijn stadsresidentie aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge was zijn winterverblijf. Naar hem is dit kasteeldomein genoemd hoewel het voor het grootste deel van zijn geschiedenis eigendom geweest is en nog altijd is van de familie d’Ursel.

Charles d’Ursel die o.a. gouverneur van West-Vlaanderen is geweest, erft het domein in 1860. Hij zal in 1888 wat er van de oude kasteelgebouwen overblijft afbreken en een nieuw kasteel in Vlaamse renaissancestijl bouwen. Het kasteel is een ontwerp van architect René Buyck, provinciaal architect, in samenwerking met Louis Delacenserie, bekend voor o.a. het provinciaal gebouw en het postgebouw op de Brugse Markt. In 1981 teistert een brand het kasteel waardoor het gebouw nu een plat dak heeft.

Voor de tuinen doet Charles d’Ursel een beroep op de Franse landschapsarchitect René Duchêne en later zijn zoon Achilles Duchêne die in Oostkamp de volledige vrijheid krijgen om uit het niets een Franse formele tuin en een Engelse landschapstuin te realiseren. Het resultaat is uniek en zeldzaam voor onze kasteeldomeinen.
Waar :
Domein Gruuthuse
Stationsstraat 196
8020 Oostkamp
Tarief :
4 euro voor leden – 8 euro voor niet-leden te storten op rekeningnr. BE23 0353 2834 0391 met vermelding rondleiding Gruuthuse.
Publiek :
Vanaf 14 jaar
Internet :
http://geschiedenisbrugge.brugseverenigingen.be

Zaterdag: van 14:00 tot 16:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Boudewijn Seapark
(Sint-Michiels)
Vr The Bomb
(Brugge)
Cortex Escape Room
(Brugge)
Recreatief of competitief petanque (6 verwarmde binnenpleinen)
(Van 12 oktober 2018 tot 19 december 2020 - Oedelem)
Historium Brugge
(Brugge)