Lente ontmoetingsweekend

 
Ook in organiseert Hiking Advisor weer traditioneel een Lente Ontmoetings Weekend (LOW) waar beginnende en meer ervaren hikers elkaar in een ontspannen sfeer kunnen ontmoeten. Dit jaar keren we terug naar het concept van een leerrijk weekend waar er plaats is voor gezellig samen zijn, informatie uitwisselen, workshops, presentaties, bivakkeren en natuurlijk wandelen door de prachtige Kempische bossen.
Alles gebeurt op een laagdrempelige manier waar we onze missie, om individuen en gezinnen te inspireren en helpen om zelfstandig en verantwoord op meerdaagse tochten te gaan, ten volle willen uitdragen.

Dat wil zeggen dat iedereen die interesse heeft in meerdaagse wandelingen welkom is, of je nu wil beginnen aan meerdaagse tochten, nog een beginner bent of al wat meer ervaring hebt.
Programma
Vrijdag

Je bent vrijdagavond welkom vanaf 18 uur. Met het programma's als 'Expeditie Groenland' en Het hoge noorden staat Scandinavië weer helemaal in de publieke belangstelling. Bij Hiking Advisor weten we natuurlijk al langer wat een natuurpracht er te vinden is in de richting van de Poolcirkel.

Omstreeks ur is er een ha café Scandinavië waar onze ervaringsdeskundigen Karel en Ivo jullie bijpraten over de regio. Info over voorbereiding, kleding, terrein, klimaat, interessante seizoenen, minder interessante momenten, het belang van goede navigatietechnieken, mentale helderheid, omgaan met weinig tot geen comfort, do's and don'ts...

Natuurlijk is er tijd voor vragen en interactie.

Zaterdag

Op zaterdag vullen we de dag met tal van toffe workshops om je te laten proeven van verschillende aspecten van het outdoor leven.

We laten iedereen rustig wakker worden en ontbijten en starten omstreeks 10 uur. Op de middag onderbreken we even voor een maaltijd. Er is keuze tussen de volgende workshops*:

* Basis weerkunde

* Milieuvriendelijk en duurzaam hiken

* Kaart & kompas

* Zelf hiking materiaal maken

* Wandeling in de Kastelse bossen

* Outdoor Ehbo (Phillipe)

* We werken met een rotatiesysteem dus je zal t 3 workshops kunnen volgen.

Workshop: Basis weerkunde

Het weer in de bergen is de meest onvoorspelbare factor. Je bent dus afhankelijk van je eigen kennis of de informatie die je leest uit een weerbericht. Maar welk weerbericht is betrouwbaar? We gaan enkele weerkaarten vergelijken en interpreteren. Wat doe je eens je op stap bent? Daarnaast gebruiken we de Stop or go om te beslissen of we verder gaan met onze tocht. Veel informatie op korte tijd, maar interactief en levensreddend.

Workshop: Milieuvriendelijk en duurzaam hiken

We houden allemaal enorm van hiken in de natuur, maar hebben we als hiker soms ook geen negatieve impact op deze natuur, en op het klimaat? In welke mate doet bijvoorbeeld het gebruik van toiletpapier, de keuze van trekkingmaaltijd, of het opstellen van avondbivak de lokale marmotjes fronsen en de eeuwige gletsjers smelten? En op welke manier zal dit uiteindelijk ook de toegankelijkheid van wandelroutes en de veiligheid in de bergen beïnvloeden?

We bekijken deze en vele andere groene hersenbrekers tijdens een interactieve workshop met Leentje, die je tips en inzichten zal geven om bewuster op pad te gaan.

Workshop: Kaart & kompas

"Betreed de fascinerende wereld van navigatie tijdens onze workshop 'Kaart en Kompas: Navigatie Essentials'. Ben je klaar om de kunst van kaartlezen te omarmen en te ontdekken hoe je moeiteloos door onbekend terrein kunt navigeren? Deze workshop is ontworpen voor beginners die hun fundament willen leggen in de boeiende wereld van kaart en kompas. Leer de geheimen van kaartinterpretatie, begrijp de verschillende soorten kaarten en ontwikkel essentiële navigatievaardigheden. Ontdek de kracht van oriëntatie terwijl je vertrouwen opbouwt in je eigen navigatievaardigheden. En alsof dat niet genoeg is, introduceren we je ook in de wereld van moderne apps en navigatiemiddelen. Schrijf je nu in voor deze hands-on workshop en laat je leiden naar een nieuwe dimensie van avontuur en zelfverzekerdheid !"

Workshop: ontwerpen en herstellen van buitensportmateriaal

Heb je er ooit van gedroomd om je eigen shelter,rugzak,bivakzak of slaapzak te maken? Wil je zelf aan de slag om je silnylon tent een nieuwe coating te geven zodat hij terug mooi afparelt? Het kleine scheurtje in je tentzeil dichten, de losgekomen tape terug kleven. Of je slaapzak oppimpen met wat extra dons. Dan is deze workshop waarschijnlijk helemaal iets voor jou. Ivo, die trouwens een blog bij houdt over zijn zelfbouw projecten, laat je kennis maken met wat allemaal mogelijk is op doe het zelf vlak.

Omwille van praktische beperkingen kunnen slechts twee mensen actief aan de slag met een naaimachine om silnylonstof te verwerken. De anderen mogen vragen afvuren en stelen met hun ogen. In de aanloop van deze workshop wordt gepeild bij de deelnemers waar hun interesses liggen en wordt en bepaald/uitgeloot wie actief aan de slag wil met een naaimachine.

Heb je thuis een kleine herstelling liggen. Breng ze mee. Mogelijk kan dat tijdens dit weekend hersteld worden.

Workshop: wandelen

We maken een wandeling van ongeveer 6km. Onderweg kijken we wat er ons opvalt in het landschap en de natuur. De elementen zoals tijd, geologie, geografie, biologie, ecologie, (cultuur)historisch, klimaat,... werken allemaal op mekaar in. Vanuit deze invalshoeken zijn er veel verhalen te lezen, ook in een Kempisch landschap met dennenbossen, vijvers, wat heide, akkers, weiland, een beekje en wat verspreide bebouwing.

We staan ook even stil bij wat we allemaal horen, zien, voelen, ruiken, en ja misschien wel smaken. Hoe ervaren we dat? Wat vinden we leuk of net minder leuk aan het landschap? Welke elementen hebben de tijd al lang doorstaan en welke zijn recent? Hoe kijkt een landbouwer, waterbeheerder, bosbeheerder, bewoner, eekhoorn, ecoloog, kunstenaar, projectontwikkelaar, of pakweg It-beheerder,... naar het landschap? Wat doet dit met ons fysiek en mentaal? Blijft ons initiële gedachte/oordeel overeind na wat reflectie? Welke andere vragen borrelen het bij jullie op? Misschien vinden we wel wat antwoorden op deze uitermate boeiende vragen tijdens onze wandeling. Ik ben alvast benieuwd ! Jullie ook?

Workshop: Outdoor Ehbo

wondverzorging kan je leren bij vele organisaties, maar wat zijn je eerste (levensbelangrijke) reacties bij een ongeval in de bergen of ergens op pad in afgelegen gebieden? We bestuderen en oefenen in detail de eerste driehoek van outdoor-EHBO. Waar let je op? Wie heeft welke taak? Wat doe je? Hoe red je binnen de eerste tien minuten een leven?

---------

Zaterdagavond is er tijd om met elkaar door te brengen in ontspannen sfeer en voorzien we nog een luchtige activiteit.

Zondag

We staan rustig op en ontbijten samen, tegen de klok van 10 maken we ons op voor een wandeling door de Kempische bossen van ongeveer 17 km. Ergens halverwege zullen we picknicken. Naar gelang van het aantal deelnemers lopen we in één of twee groepen de lus. Als we in twee groepen wandelen komen we elkaar ergens halverwege te gemoed voor de maaltijd.

Rond drie uur komen we terug aan aan ons terrein en vragen we of iedereen even met vereende krachten alles helpt op te ruimen zodat we de locatie proper kunnen achterlaten, Leave No Trace als het ware ;-) Als alles in orde is keren we, hopelijk tevreden, huiswaarts.

Benodigd materiaal
De klassieke benodigdheden voor een bivaktocht komen ook hier zeker van pas:

tent of tarp als je buiten wil slapen

slaapzak en -matje (+ onderlaken indien je binnen wil slapen)

reservekledij, waaronder een warme trui of jasje voor ‘s avonds

regenkledij

drinkzak, fles,...(1,5l) - op de bivakzone is ook gratis drinkwater beschikbaar

eetgerei

(kop)lampje

oorstopjes

persoonlijke hygiëne

een beetje cash geld (drankjes en eventuele broodjes zijn cash af te rekenen)



Zeker niet te vergeten: Eten. We voorzien op zaterdagmiddag soep met brood, zaterdagavond is er een warme maaltijd voorzien (vegetarische optie aanwezig). Ontbijt dien je zelf te voorzien en een picknick voor zondagmiddag. Ook vrijdagavond dien je zelf eten te voorzien mocht je nog niet gegeten hebben bij aankomst.

Overnachtingen
Je hebt de keuze om te overnachten in het gebouw op één van de stapelbedden in gedeelde slaapzalen. Gebruik van onderlaken en/of matrasbeschermer is door de eigenaar verplicht, zelfs met slaapzak.

Je mag ook je tentje opzetten tussen de bomen op het terrein van 3ha.

Er zijn rudimentaire sanitaire blokken met 8 douches waarvan dividueel

Vervoer
Je kan carpoolen op basis van de carpoollijst die op voorhand bezorgd wordt. Het is eveneens mogelijk om met het openbaar vervoer te komen.

Het treinstation van Tielen is het dichtstbijzijnde, gelegen op 4.5 km van de kampplaats. Je kan mooi wandelen door domein De Hoge Rielen om ter plekke te komen. De Gpx wordt doorgestuurd eenmaal de inschrijvingen zijn afgesloten.

Er is een bushalte, Koningsbos, op 500 meter van het terrein. Van aan het station van Herentals doet de bus er ongeveer in over.

Deelnameprijs
De deelnameprijs is € 60,00.
Wie geen lid is van Kbf of lid is van een andere Kbf-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

In de prijs is inbegrepen:

- Twee nachten logies, sanitair en gebruik van de faciliteiten

- Soep met brood op zaterdagmiddag

- Warme maaltijd zaterdagavond

- Koffie, thee en water

- Workshops

- Ha Café

- Sfeer en gezelligheid

Ontbijt dien je zelf te voorzien alsook de picknick voor zondagmiddag. 's avonds is er een beperkt drankassortiment tegen democratische prijzen.

Niet inbegrepen:

Ontbijt en eventuele snacks voor door de dag dien je zelf te voorzien alsook de picknick voor zondagmiddag. 's Avonds is er een beperkt drankassortiment tegen democratische prijzen te verkrijgen.

Inschrijving en annulatie
Er worden maximum 60 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met aart.

Binnen de week na de afsluitdatum word je door de organisator(en) gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot twee weken voor de activiteit (met aftrek van € 5 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Neem contact op via indien u recht heeft op een sociaal tarief. Wij bekijken met u de mogelijkheden.
St.-Lutgardis
Boskabouterpad 1
2460 Kasterlee
65
Vanaf 18 jaar

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Pilates
(Van 15 april 2024 tot 24 juni 2024 - Geel)
Personal training
(Van 17 april tot 29 mei - Geel)
Kundalini yoga Geel
(Van 1e september 2023 tot 30 juni 2024 - Geel)
Tao yin yoga
(Van 1e september 2023 tot 30 juni 2024 - Geel)
Zwangerschapsyoga
(Van 13 maart tot 8 mei - Geel)