Sint-Janshospitaal + Oude Apotheek

Tentoonstellingen Sint-Janshospitaal + Oude Apotheek
Hoe ging het er vroeger aan toe in een hospitaal ? In het Sint-Janshospitaal, een van de oudst bewaarde hospitaalgebouwen van Europa, kom je er alles over te weten. De vroegste sporen dateren van midden 12e eeuw. Het hospitaal is gevuld met een imposante collectie kunstwerken en medische instrumenten die je alles bijleren over het vroegere hospitaalleven en hoe de ziekenzalen er toen uitzagen.

Hans Memling
In de kapel gaat alle aandacht naar de werken van Hans Memling, een van de bekendste van de Vlaamse primitieven. Deze schilder leefde en werkte in de 15e eeuw in Brugge en creëerde er zijn belangrijkste meesterwerken, zoals het beroemde Ursulaschrijn, speciaal voor het Sint-Janshospitaal. Het museum bezit in totaal zes topwerken van zijn hand. Vier werden speciaal voor deze locatie gecreëerd en zijn er al sinds de late 15e eeuw thuis.

Monumentale architectuur en authentieke 17e-eeuwse apotheek
Op de zolderverdieping boven de ziekenzaal vind je een eikenhouten dakgebinte dat tot de oudste en meest monumentale van Europa behoort. Je bezoek aan het Sint-Janshospitaal maak je compleet met een kijkje in deoude apotheek en het kruidentuintje. De hospitaalapotheek heeft een authentiek interieur uit het midden van de 17e eeuw.

Sint-Janshospitaal krijgt grondige make-over
Begin februari 2023, na de toptentoonstelling Oog in Oog met de Dood, sluit het Brugse Sint-Janshospitaal de deuren voor een grondige herinrichting. Het museum wordt gerestyled en krijgt een vernieuwde permanente collectiepresentatie.

Vanuit universele thema’s worden relevante, actuele en prikkelende verhalen verteld, over onze collectie, de historische hospitaalsite - met o.a. de oude apotheek en kruidentuin - en (zorg)geschiedenis. Het vernieuwde museum wordt een plek die tot het hart zal spreken.

Het nieuwe Sint-Janshospitaal opent de deuren in het najaar van 2023.
Sint-Janshospitaal
Mariastraat 38
8000 Brugge
12 euro
Elk type publiek
Musea Brugge (02/05/2022)

Dinsdag: van 9:30 tot 17:00
Woensdag: van 9:30 tot 17:00
Donderdag: van 9:30 tot 17:00
Vrijdag: van 9:30 tot 17:00
Zaterdag: van 9:30 tot 17:00
Zondag: van 9:30 tot 17:00

Van 25 juni 2022 tot 5 februari 2023

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!